Politic

Jangland, după votarea sistemului mixt de vot: salutăm trecerea la un nou sistem electoral, actualul sistem favoriza liderii politici

Pinterest LinkedIn Tumblr

Inițiativa de modificare a sistemului electoral prin introducerea votului mixt în R. Moldova s-a bucurat de susținerea înalților oficiali europeni încă în 2013, iar o parte a societății civile, care astăzi se opune, nu a reacționat atunci negativ. Atunci, când coaliția de guvernare în frunte cu PLDM și PDM au votat trecerea de la sistemul proporțional la cel mixt, secretarul general al Consiliului Europei, Thorbjorn Jagland, a salutat această decizie, menționând că vechiul sistem favorizează politicienii și nu cetățenii.

„Actualul sistem electoral din R. Moldova favorizează dreptul şi voinţa exclusivă a liderilor politici la întocmirea listelor de candidaţi pentru calitatea de deputat în Parlamentul Republicii Moldova”, a declarat Thorbjorn Jagland la scurt timp după ce votul mixt a fost votat în Parlament.

Reamintim că printre actualii critici aprigi a inițiativei de modificare a sistemului electoral se numără și cei, care în 2013 erau exponenți ai partidelor de la guvernare și care au votat pentru trecerea la sistemul mixt de vot. Este vorba inclusiv actuala lideră a Partidului „Acțiune și Solidaritate”, Maia Sandu, care în 2013 era ministru al Educației, delegate de Partidul Liberal Democrat.

loading...

Write A Comment