Un puțin probabil vot negativ la referendumul din 20 octombrie ar crea o situație neclară, scrie Moldova 1.
”Noi suntem pregătiți pentru procesele de integrare, dar nu suntem pregătiți pentru situațiile fără claritate”, a declarat ambasadorul UE la Chișinău, Janis Mazeiks, într-un interviu în exclusivitate în limba română la Moldova 1. Un eventual vot pozitiv la referendum nu va produce schimbări semnificative. ”Republica Moldova este deja țară candidată”, a precizat diplomatul.
Republica Moldova a implementat reforme foarte importante în justiție, lupta împotriva corupției, sectorul energetic și multe domenii.
”Sunteți însă abia la începutul procesului”, a subliniat ambasadorul.
E necesară continuarea reformelor, dar fără accelerarea lor. Contează calitatea și nicidecum viteza reformelor „Cuvântul accelerare nu este bun în acest context. Accelerarea semnifică rapiditate. Pentru noi este important ca reformele să fie bine implementate, iar asta durează”, susține diplomatul.
Republica Moldova se confruntă cu mai multe provocări politice și tehnice, dar și în domeniile justiției și lupta împotriva corupției, a mai spus Mazeiks.
”Nu este posibil de a eradica corupția în alte domenii atunci când avem corupție în sectorul judiciar”.
Diplomatul a subliniat totuși că după peste 30 de ani de incertitudini, Republica Moldova și-a ales acum și merge într-o direcție bună și că este important să o facă împreună cu Uniunea Europeană.