Japonia a început să deverseze în ocean apele provenite de la centrala nucleară din Fukushima

Japonia a început joi să deverseze în ocean apele provenite de la centrala nucleară din Fukushima, în pofida opoziției puternice a Chinei și a îngrijorărilor exprimate de pescarii niponi, scrie Agerpres.ro

Autoritățile de la Beijing au denunțat o acțiune „egoistă și iresponsabilă”.

Procesul de deversare, care se bazează pe mai multe pompe, vane și o rețea complexă de conducte, a început la puțin timp după ora locală 13:00 (04:00 GMT), la finalul unei scurte numărători inverse, potrivit unei transmisiuni video în direct realizată de Tepco, operatorul centralei.

Această primă deversare ar trebui să dureze aproximativ 17 zile și include circa 7.800 de metri cubi de apă provenită de la centrală și conținând tritiu, un izotop radioactiv care nu este periculos decât în doze foarte concentrate.

Tepco prevede alte trei deversări până la sfârșitul lunii martie 2024, cu volume echivalente cu cel din prima operațiune.

În total, Japonia intenționează să evacueze în Oceanul Pacific peste 1,3 milioane de metri cubi de ape reziduale stocate până în prezent în centrala Fukushima Daiichi, provenite din apă de ploaie, apă subterană și apa injectată pentru a răci miezul reactoarelor intrate în fuziune după tsunamiul din martie 2011, care a devastat coasta nord-estică a țării.

Măsuri de precauție numeroase

Acesta va fi un proces extrem de gradual – el trebuie să dureze până în anii 2050 -, iar cantitatea de apă cu tritiu din apele deversate în ocean nu va depăși 500 de metri cubi.

Apa a fost filtrată în prealabil pentru a o curăța de majoritatea substanțelor sale radioactive, cu excepția tritiului.

Japonia intenționează să deverseze această apă după o importantă diluare a ei în prealabil, pentru ca nivelul său de radioactivitate să nu depășească 1.500 de becquereli (Bq) pe litru.

Acest nivel este de 40 de ori mai mic decât standardul național japonez pentru apa cu tritiu aliniat la standardul internațional (60.000 Bq/litru) și, de asemenea, este de șapte ori mai mic decât plafonul stabilit de Organizația Mondială a Sănătății (OMS) pentru apa potabilă (10.000 Bq/litru).

Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA), care monitorizează operațiunea de deversare, a autorizat-o în luna iulie 2023, considerând că proiectul este conform cu „normele internaționale de siguranță” și că acesta va avea un impact radiologic „neglijabil asupra populației și a mediului”.

Măsuri de represalii chineze

Însă mulți oameni văd lucrurile într-un mod diferit. Pescari japonezi, mai întâi, se tem de apariția unui impact negativ asupra imaginii produselor lor. Acest impact se face deja resimțit la nivelul exporturilor, după ce China a interzis deja încă din luna iulie importurile de alimente din 10 departamente japoneze, inclusiv pentru cel din Fukushima. Hong Kong și Macao au adoptat măsuri similare în această săptămână.

Totodată, autoritățile vamale chineze au anunțat într-un comunicat că R.P. Chineză a suspendat începând de joi toate importurile de produse acvatice provenite din Japonia.

Deversarea în ocean a apelor cu tritiu reprezintă totuși o practică frecventă în industria nucleară din lumea întreagă, iar nivelul anual de radioactivitate al deversărilor operate de centralele nucleare chineze este mult mai mare în raport cu cel prevăzut pentru centrala Fukushima Daiichi, au precizat autoritățile de la Tokyo.

Total
0
Shares
Total
0
Share