Externe

Joe Biden a anunţat că vrea să aibă o convorbire cu Xi Jinping

Pinterest LinkedIn Tumblr

Preşedintele american Joe Biden a declarat marţi că intenţionează să aibă o convorbire cu omologul său chinez Xi Jinping.

👉 Abonează-te la știrile Telegraph pe Google News, Telegram și Facebook!

„Încă nu am decis când”, a precizast liderul de la Casa Albă cu privire la această discuţie, potrivit AFP, preluată de Agerpres.

El a răspuns astfel la o întrebare asupra unei eventuale ridicări a taxelor impuse de predecesorul său Donald Trump asupra unui număr foarte mare de produse chinezeşti.

Confruntat cu o inflaţie foarte mare care îi demoralizează pe americani, preşedintele democrat se află sub presiune pentru a ridica aceste taxe vamale punitive, cu scopul de a calma puţin creşterea preţurilor.

Aceste suprataxe expiră pe 6 iulie.

Joe Biden şi Xi Jinping au discutat deja de mai multe ori, după ce democratul de 79 de ani a devenit preşedinte al SUA, cea mai recentă discuţie având loc pe 18 martie.

Aceste conversaţii ilustrează dorinţa de a menţine liniile de comunicare deschise, însă până acum ele nu au dus la vreo ameliorare a relaţiei foarte tensionate între cele două puteri mondiale.

În afară de comerţ, China şi SUA au puternice tensiuni cu privire la soarta Taiwanului.

De asemenea, Washingtonul şi Beijingul au poziţii radical diferite cu privire la războiul din Ucraina: dacă americanii s-au plasat în fruntea ripostei occidentale împotriva Rusiei, chinezii insistă, dimpotrivă, asupra apropierii lor cu regimul lui Vladimir Putin. Astfel, China a crescut într-un mod spectaculos achiziţiile de petrol rusesc.

Rivalitatea cu gigantul asiatic este prioritatea strategică afişată de Joe Biden, care încearcă să contracareze ambiţiile Beijingului în Asia şi în Pacific, şi în plan general în întreaga lume.

 

 

loading...

Comments are closed.