Alte știri

Joe Biden a cerut serviciilor de informații să investigheze originea pandemiei de Covid-19

Pinterest LinkedIn Tumblr

Președintele Joe Biden le-a cerut serviciilor de informații americane să ”își dubleze eforturile” pentru a investiga originea pandemiei de coronavirus.

Au la dispoziție 90 de zile, a precizat liderul de la Casa Albă. Covid-19 a fost detectat pentru prima dată în orașul chinez Wuhan la sfârșitul anului 2019. Peste 168 de milioane de cazuri au fost confirmate de atunci în întreaga lume și au fost raportate cel puțin 3,5 milioane de decese.

Autoritățile au legat primele cazuri Covid de o piață de fructe de mare din Wuhan, iar oamenii de știință au crezut că virusul a ajuns la oameni de la animale. Dar rapoartele recente din Statele Unite sugerează dovezi din ce în ce mai mari că virusul ar fi putut proveni dintr-un laborator din China.

În plus, de curând, serviciile secrete americane au aflat că trei medici de la Institutul de Virusologie din Wuhan au fost spitalizați cu simptome similare COVID-19 încă din noiembrie 2019, înainte că statul chinez să raporteze primul caz de infectare.

Sen. Lindsey Graham: „Dacă virusul ar proveni dintr-un laborator, ar fi o premieră pentru lume, nu-i așa?”
Anthony Fauci: ″ Cred că da.”

Kaitlan Collins, corespondent CNN: „Președintele Biden le-a cerut serviciilor de informații din SUA să înceapă o anchetă pentru a afla originea Covid-19. Le solicită un raport în 90 de zile pentru a determina care este teoria predominantă – dacă virusul a provenit de la animale și a trecut apoi la oameni sau dacă e adevărară cealaltă altă teorie disputată potrivit căreia a fost rezultatul a unui accident de laborator. Practic, ceea ce se subînțelege din această declarație a președintelui Biden este că ar putea exista o oarecare credibilitate pentru a doua teorie. ”

După o lună petrecută în Wuhan pentru a investiga originea coronavirusului, o echipă trimisă de Organizația Mondială a Sănătății a conchis că ipoteza unui accident de laborator este “extrem de improbabilă” și că explicația cea mai plauzibilă este o transmitere naturală de la lilieci la om.

Francis Collins, director NIH: „Cu siguranță este posibil să fie vorba și de alte variante, inclusiv o posibilă scurgere din laborator, dar pur și simplu nu avem dovezi pentru a putea spune care este această probabilitate.”

Andy Slavitt: „Avem nevoie de un proces complet transparent din partea Chinei. Avem nevoie de OMS pentru a ajuta în această chestiune. Nu simțim că avem parte de asta acum.”

Președintele Joe Biden analizează totodată și demersurile făcute de predecesorul său, Donald Trump, legate de proveniența coronavirusului. Potrivit unor surse citate de CNN, echipa lui Biden a clasat un dosar al departamentului de stat condus de fostul secretar de stat, Mike Pompeo, ce-și propusese să arate că Sars COV 2 provine dintr-un laborator chinez.

Sursa: Pro TV

loading...

Comments are closed.