Joe Biden este primul candidat din istoria SUA care obține peste 80 de milioane de voturi

Președintele ales al Statelor Unite ale Americii, Joe Biden, a devenit primul candidat la alegerile prezidențiale americane care obține peste 80 de milioane de voturi la nivel național, relatează CNN.

Pe lângă înfrângerea în Colegiul Electoral, Donald Trump suferă o înfrângere categorică și la votul popular, o diferență de peste 6 milioane de voturi. Votul popular nu contează în stabilirea învingătorului în alegeri. Donald Trump este, astfel, primul candidat care suferă două înfrângeri consecutive la votul popular național în alegeri – în 2016, candidata democrată de atunci, Hillary Clinton, a obținut cu aproximativ 2.8 milioane mai multe voturi decât Trump, deși a pierdut în Colegiul Electoral. Joe Biden a câștigat alegerile la numărul de voturi electorale cu 306-232.

Pe lângă recordurile stabilite de cei doi candidați, care au obținut primele două locuri în topul celor mai votați candidați, alegerile din 2020 au reprezentat și o premieră în ce privește numărul record de voturi prin corespondență, în contextul pandemiei de coronavirus.

Experții avertizaseră anterior că numărătoarea voturilor va dura ceva mai mult decât în mod obișnuit, dar și că, având în vedere că majoritatea votanților Biden vor alege să voteze prin corespondență, în timp ce cei ai lui Trump vor vota direct la urne, situația din ziua alegerilor va arăta un număr disproporționat de voturi pentru președintele în exercițiu, așa-zisul „miraj roșu”, conform The Guardian, și că situația se va stabiliza în timp ce va începe numărătoarea efectivă a voturilor prin corespondență, voturi care sunt numărate ultimele.

Donald Trump a folosit, însă, această ocazie pentru a își declara prematur victoria și a acuza, fără dovezi, fraudarea alegerilor și continuă să afirme că nu va recunoaște victoria lui Joe Biden.

Marți, două state importante au validat oficial rezultatele și victoria lui Biden – Pennsylvania și Nevada. Statele Georgia și Michigan au validat de asemenea victoria lui Biden anterior, în ciuda încercărilor lui Trump de a bloca certificarea. Colegiul Electoral urmează să se reunească în 14 decembrie.

Trump a autorizat, luni seară, inițierea procesului de tranziţie către o nouă administraţie, condusă de Joe Biden, la mai bine de două săptămâni de când democratul l-a învins  în alegerile prezidenţiale din SUA.

Total
0
Shares
Total
0
Share