Judecătoarea Holevițcaia, implicată în schema de preluare a proprietăților Moldovei! A luat decizii favorabile în interesul lui Andronachi

Continuă lanțul de scandaluri în jurul Judecătoarei Liudmila Holevițcaia. Anul trecut, numele acesteia, a fost menționat în cadrul schemei de preluare a unei proprietăți a Republicii Moldova din Odessa de către Vlad Andronachi, la un preț de 20 de ori mai mic decât cel de piață.

“Cu 56 de adresări privind atragerea la răspundere disciplinară, un judecător deține cinci imobile de sute de metri pătrați și două automobile la preț declarat de 500 EUR fiecare. Primul caz de condamnare a unui judecător, la 7 ani de închisoare, pentru îmbogățire ilicită, a lăsat indiferentă comunitatea de judecători, mulți dintre care pot primi “întrebări incomode” din partea Agenției Naționale de Investigații. Instituție care trebuie să mai facă runde prin “grădina” judecătorilor “cu interese”, au scris ieri mai multe publicații de la Chișinău.

Judecătoarea Liudmila Holevițcaia a ajuns și în câteva anchete ale mass-media anticorupție. Portalul anticorupție.md scria anterior că “ în iunie 2018, Liudmila Holevițcaia de la Judecătoria Chișinău a obținut cheile de la un apartament de 55,2 metri pătrați din blocul pentru magistrați din strada Hristo Botev. Achiziția figurează în declarația de avere a judecătoarei ca investiție de 20.160 de euro făcută încă în 2015. Holevițcaia a obținut dreptul la apartament la preț redus deși mai avea cote părți în alte trei apartamente și un garaj. Un imobil de 57,2 metri pătrați de pe strada Ismail a fost privatizat de soțul judecătoarei în 2006, în timp ce un altul, de 68,1 metri pătrați, situat într-un bloc de pe bulevardul Ștefan cel Mare, aparține familiei Liudmilei Holevițcaia din 1995”.

Într-o altă anchetă ziaristică se menționează că “magistrata indică în declaraţia de avere că în 2013 şi-a procurat un autoturism Mazda 6 (produs în 2003), pentru care ar fi achitat doar 10.000 de lei. În 2009 şi-a luat un BMW 525 d (din 2001), pentru care ar fi plătit şi mai puțin – 3.000 de lei. În prezent, un automobil Mazda 6, produs în 2003, poate fi cumpărat pe piața auto din Moldova, în cel mai bun caz, cu 3.500 de euro, iar un BMW 525 d din 2001 costă cel puţin 5.000 de euro”.

Ce ține de schema de preluare incriminată lui Vlad Andronachi, în 2019 Guvernul a decis să schimbe casa și terenul Consulatului, evaluate la un preț de 1,95 de milioane de dolari, pentru o casă în valoare de 90 de mii de dolari. Astfel, potrivit unei evaluări de la 12 decembrie 2019, clădirea Consulatului (485.429 USD) și terenul aferent (1.465.600 USD), au o valoare de peste 20 de ori mai mare decât casa cu care urma să fie făcut schimbul.

Presa a scris că în această schemă ar fi implicat deputatul Vladimir Andronachi, care a influențat factori de decizie de la Chișinău să ia decizii defavorabile statului. În iulie 2020, Guvernul a decis abrogarea hotărârii din februarie 2019 și revenirea clădirii consulatului în proprietatea statului. Decizia Guvernului a fost atacată în judecată, iar la 23 octombrie, Judecătoria Chișinău (sediul Rîșcani), prin decizia judecătoarei Liudmila Holevițcaia, decide să-i dea câștig de cauză unei oarecare Irina Rolemskaia, care ar fi intermediara lui Andronachi în schema cu consulatul.

Sursa: Timpul

Total
0
Shares
Total
0
Share