Judecătoria din Cahul a decis eliberarea din arest a unui olandez trimis în judecată pentru abuzul sexual a doi copii

Luni, 9 decembrie 2019 – Demersul Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) de prelungire a arestului preventiv în privința cetățeanului Olandei care a abuzat sexual doi copii din Cahul a fost respins de Judecătoria Cahul, Sediul Central. Procurorii, însă, consideră ilegală această încheiere judecătorească și vor reacționa în limitele prevăzute de lege.

Ședința de judecată a avut loc duminică, 8 decembrie 2019, deoarece expira măsura preventivă menționată. Însă, completul de judecată au respins demersul procurorilor PCCCOCS, dar au dat curs solicitării avocatului inculpatului și a revocat măsura preventivă arestul preventiv, în liberarea provizorie sub control judiciar.
Inculpatul cu vârsta de 60 de ani riscă pedeapsa cu închisoarea de la 15 la 20 de ani sau detenție pe viață. După extrădarea olandezului din Georgia în Republica Moldova, acesta s-a aflat în arest preventiv, până în ședința preliminară în instanța de fond.

Amintim, inculpatul este dat în căutare de autoritățile europene și a fost extrădat la Chișinău, din Georgia, la solicitarea procurorii PCCOCS. Procurorii îl învinuiesc de exploatarea sexuală a doi copii în anii perioada 2015-2018 – băieți care la comiterea faptei aveau vârste cuprinse între 5 și 10 ani și care provin dintr-o familie cu patru copii. Abuzul a continuat și în România, unde învinuitul invita familia în ospeție. Ulterior, acesta a obținut o procură notarială, care-i permitea să circule cu copilul în afara țării fără părinții acestuia.

Crima de care este învinuit cetățeanul străin a fost comisă pe fundalul adresării părinților la diferite persoane din sat pentru ca să-i ajute la achitarea creditului bancar pentru noua casă. În context, au intervenit și persoane străine care se aflau în sat, cu scopul să-i ajute. Unul din aceștia a fost și inculpatul, care însă a promis că-i va ajuta la reparația noii case. Ajutorul promis nu a fost acordat, în schimb și-ar fi camuflat crima printr-o relație de încredere cu familia, așa cum îi ducea pe copii la distracții.

Procurorii pentru combaterea criminalității organizate și cauze speciale l-au trimis pe inculpat în judecată după ce autoritățile au fost sesizate de către notarul care i-a eliberat procura în baza căreia putea circula cu copiii în afara țării, fără părinții acestora, dar și ca urmare a sesizării primăriei din sat, care a convocat o comisie și a cerut anularea procurii.

Procurorii PCCOCS, prin urmare, vor reacționa în limitele prevăzute de lege la eliberarea din arest a inculpatului și va reveni cu detalii, cu respectarea drepturilor părților implicate.

***

Dacă ați fost martor sau sunteți victimă a abuzului față de copii, apelați numărul unic de urgență 112 sau adresați-vă la Centrul Naţional de Prevenire a Abuzului faţă de Copii. CNPAC este o organizaţie neguvernamentală din Republica Moldova care din anul 1997 promovează dreptul copiilor la protecţie împotriva oricăror forme de violență, îndreptându-şi acţiunile spre informarea, sensibilizarea şi motivarea societăţii în vederea stopării relelor tratamente faţă de copii.

Vizualizați pliantul informativ despre organizație, accesând acest Document PDF.

Total
0
Shares
 
Total
0
Share