Alte știri

Judecătorul ”Dosarului Șor” este cercetat de Inspecția Judiciară

Pinterest LinkedIn Tumblr

Magistratul Tudor Berdilă de la Curtea de Apel Chișinău, care, în martie, a fost inclus în completul de judecată la dosarul Șor, este cercetat de Inspecția Judiciară, legat de cazul în care a fost surprins în compania unui avocat al lui Ilan Șor. Avocatul a confirmat presei că s-a întâlnit cu Tudor Berdilă la o stație PECO din Cahul, precizând că aceasta a fost o întâlnire neplanificată, scrie anticorupție.md

👉 Abonează-te la știrile Telegraph pe Google News, Telegram și Facebook!

„Inspecția judiciară s-a autosesizat pe marginea acțiunilor/faptelor judecătorului Tudor Berdilă de la Curtea de Apel Cahul, difuzate pe mai multe portaluri din mass media la data de 5 mai 2021, în vederea verificării acestora prin prisma Legii nr. 178 din 25.07.2014, care la moment se află în proces de verificare”, a anunțat miercuri Consiliul Superior al Magistraturii, într-o reacția publică legată de mai multe materiale din media.

Judecătorul Tudor Berdilă s-a aflat anterior și în vizorul Comisiei Naționale de Integritate (CNI), care a constatat în iulie 2015 că nu declarase un teren pentru construcții cu suprafața de 0,077 ha și o casă de locuit individuală, cu suprafața de peste 86 de metri pătrați.

Tudor Berdilă este judecător de 12 ani, promovat la Curtea de Apel Cahul în 2017. În noiembrie 2018, Berdilă intenționa să plece din sistemul judecătoresc. Cererea lui de demisie a fost aprobată de CSM, dar ulterior judecătorul s-a răzgândit.

Acesta a fost vizat într-o anchetă a Centrului de Investigații Jurnalistice despre interesele din spatele reparației sediilor judecătoriilor din țară. Jurnaliștii scriau că Judecătoria Cantemir, al cărei președinte era Tudor Berdilă la acea vreme, a fost reparată de firma unei rude a colegului său, președinte al Judecătoriei Cahul. „Berdilă, care de altfel este domiciliat în Cahul, a negat vehement că la desemnarea câștigătorului licitației ar fi vorba despre anumite influențe din partea colegului său de la Cahul”, se mai arată în anchetă.

Ilan Șor a fost condamnat de o instanță primară, în iunie 2017, la şapte ani și șase luni de închisoare cu executare în penitenciar de tip semiînchis pentru spălare de bani și escrocherie în proporții deosebit de mari în dosarele creditelor neperformante acordate în 2014 de Banca de Economii. Dosarul, aflat pe rol, la Curtea de Apel Cahul este tergiversat de mai mult de patru ani.

loading...

Comments are closed.