Alte știri

Judecătorul Victoria Sanduța o apostrofează pe Maia Sandu: Reforma justiției trebuie să vină din interior spre exterior, nu invers

Pinterest LinkedIn Tumblr

Reforma justiției nu poate veni din exterior. Ea trebuie să vină din interior. Va fi o schimbare adevărată doar atunci când va veni din interior spre exterior și nicidecum invers. A spus-o judecătorul Victoria Sanduța, președintele Asociației „Vocea Justiției”, într-un interviu pentru IPN, acordat după ce s-a aflat că Maia Sandu s-a întâlnit cu un grup de judecători în cadrul unei ședințe secrete la care s-ar fi discutat despre reforma justiției, pentru a se pune în aplicare programul electoral al șefului statului.

Magistratul spune că doar judecătorii care sunt membri ai sistemului judecătoresc, care compun corpul de magistrați, pot să înceapă să facă curățenia spre exterior. În opinia sa, evaluarea externă este un concept eronat și sortit eșecului. „El nu este un instrument și un mecanism constituțional, în primul rând”. De asemenea, consideră judecătorul, e nevoie de schimbarea Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), deoarece „cu actualul CSM nu este posibil de făcut nicio curățenie în sistem”.

În curățarea sistemului societatea trebuie să fie curajoasă și să denunțe toate cazurile de abuz care le devin cunoscute. Dar, până a fi curajoasă, societatea trebuie să recunoască că, de obicei, oamenii sunt de bună credință, dar când au o problemă personală, cumva, buna credință capătă duble standarde „și parcă tare ar vrea să se asigure că dosarul acela o să fie soluționat în favoarea lor”. De asta, spune magistratul, societatea trebuie să fie conștientă că actuala clasă politică, dar și judecători și procurori sunt copia fidelă a societății. „Persoana, societatea, nu ar trebui să depună un efort de influențare, după cum este specific în societatea moldovenească, dacă ajunge dosarul în judecată”.

Odată ce se schimbă CSM și încep procese ample de schimbare a sistemului judecătoresc, atunci el trebuie să stabilească și o relație de colaborare cu legislativul și guvernul, consideră Victoria Sanduța. În opinia ei, e nevoie să colaboreze puterea judecătorească cu cea legislativă și cu cea executivă.

„Legislativul este acela care adoptă legi și atunci, când CSM va constata că există niște impedimente legale, atunci trebuie să existe o colaborare între aceste puteri, ca să fie inițiate niște consultări cu parlamentul. Sau chiar CSM să aibă dreptul de inițiativă legislativă și să propună inițiative care să contribuie la ameliorarea situației și, într-un final asigurarea unei justiții corecte”, a menționat Victoria Sanduța.

***

După plasarea acestei știri, judecătorul Victoria Sanduța a expediat în adresa redacției telegraph.md, prin email, o cerere prin care solicită dezmințirea sintagmei ”Judecătorul Victoria Sanduța o apostrofează pe Maia Sandu”.

În răspunsul expediat dnei judecător, am explicat următoarele:

Știrea este preluată de la IPN, integral, fără a se interveni în text (anexată). În știrea de pe IPN nu este plasat vreun material video și nici link la vreun interviu.
Ce ține de sintagma ”Victoria Sanduța o apostrofează pe Maia Sandu”, menționăm că aceasta a fost scrisă în contextul declarațiilor anterioare ale politicianului/președintelui Maia Sandu:
Prin urmare, sintagma menționată a avut la bază declarațiile anterioare ale șefului statului, iar declarația DVS este contradictorie.
loading...

Comments are closed.