Juristul și activistul civic Ștefan Gligor a acordat astăzi un interviu pentru Europa Liberă, în care și-a expus opinia la mai multe subiecte de actualitate în justiția moldovenească, precum schimbarea șefului la CNA, alegerea viitorului Procuror General dar și desemnarea noilor judecători la Curtea Constituțională.
Potrivit lui Gligor, țara noastră este mică și ar putea fi restructurată foarte repede, dar pentru asta trebuie curaj și viziune – ceea ce le lipsește actualei majorități parlamenatre ACUM-PSRM. Iar o altă problemă ar fi proasta comunicare a Guvernului Sandu cu poporul, ori o lege nouă mai întâi se discută în public apoi se votează, și nu invers.
“La momentul de față, opinia mea este că actualul Guvern și actuala majoritate parlamentară are nota „2” la capitolul comunicare din partea mea personală și, credeți-mă, din partea multor membri ai societății civile și a cetățenilor simpli. De ce? Pentru că nu știu să-și explice intențiile și să facă claritate”, a declarat Ștefan Gligor.
Despre noul șef la CNA
“Liderii ACUM și PSRM trebuie să înțeleagă că fără lichidări și crearea de instituții noi anticorupție nu este posibil nimic să se miște, oamenii care vor fi acolo aleși ca ofițeri și procurori trebuie trecuți printr-o atestare serioasă, credibilă și trebuie verificați de-a fir a păr la capitolul integritate și rolul lor în structurile existente, în administrarea dosarelor. Noi știm cine sunt acei procurori, ofițeri de urmărire penală”, a spus Gligor.
Despre noul Procuror General
“A accepta funcția de procuror general este o misiune din cele mai dificile în Republica Moldova, pentru că de la acea persoană așteptările vor fi absolute, iar fără suport legislativ din partea actualei majorități parlamentare noul procuror general nu va putea face foarte multe lucruri. De ce? Pentru că trebuie să intervii radical, trebuie să reatestezi 660 de procurori, trebuie să creezi instituții noi și pentru asta trebuie să ai buget adecvat, pentru că acei oameni trebuie plătiți foarte bine, că nu poți pune un ofițer de urmărire penală, fie și cu 1.000 de dolari, să recupereze sute de milioane”, a explicat juristul.
Despre alegerea celor 6 judecători la Curtea Constituținală (CC)
„Concursul a fost transparent, motivele din care au fost refuzați unii participanți nu sunt foarte clare, dar, din câte înțeleg, legea prevede că trebuie să răspunzi și să comunici motivele de refuz personal; nu am înțeles de ce nu s-au luat în calcul riscurile politice ale unui astfel de exercițiu și de neobiectivitate și subiectivitate ale unui astfel de exercițiu. Faptul că au fost făcute publice punctele acordate candidaților au pus sub semnul întrebării, să spunem așa, obiectivitatea acordării acelor puncte din partea anumitor exponenți ai puterii, mai bine zis a deputaților PD, care au dat note maxime, de fapt, acelor care au câștigat concursul. Și asta automat desigur că ridică un șir de întrebări. Eu cred că această comisie trebuia echilibrată, deoarece membrii Comisiei parlamentare juridice numiri și imunități nu sunt juriști”, a spus Gligor.
Amintim că foasta judecătoare Domnica Manole a fost respinsă la concurs din partea Guvernului Sandu, drept reacție ea s-a plâns pe facebook că comisia nu au organizat corect concursul. Menționăm că CC este comusă din 6 judecători: doi aleși de Guvern, doi de Parlament și doi de Consilului Superior al Magistaturii. În presă se zvonește că noul șef al Curții Constituționale va fi decis de către Igor Dodon, la fel ca și noul Procuror General, iar soarta noului șef la CNA este incertă la moment.