Jurnal FM a fost sancționat pentru discriminare

Consiliul Audiovizualului a avertizat public, în ședința de ieri, fondatoarea serviciului de radio „Jurnal FM”, Asociația Obştească Centrul de promovare a sănătății și educație pentru sănătate „Sănătatea”, pentru faptul că nu a evitat discriminarea într-o ediție a programului de divertisment „PopCorn Show” din 30 aprilie 2024.

CA a fost sesizat de Asociația Obștească „Femei pentru Femei” referitor la admiterea în emisiunea de la „Jurnal FM” a mesajelor instigatoare la violență față de femei.

Controlul a atestat că în subiectul în care s-a discutat despre Ziua educației fără violență („Spank Out Day”) s-au regăsit afirmații de natură să discrimineze, iar unele comentarii au fost lipsite de valoare educativă și informațională. Prin marcarea sărbătorii sunt încurajate tehnicile non-violente de educație și se urmărește creșterea gradului de conștientizare a efectelor negative pe care pedepsele corporale le pot avea asupra copiilor, inclusiv potențialele consecințe. Moderatorii au omis explicația semnificației acestei sărbători, astfel, s-a creat premisa interpretării eronate. Totodată, a lipsit o intervenție promptă la unele afirmații din partea ascultătorilor, prin care să se dezaprobe comportamentele violente, limbajul sexist și discriminarea.

Conform prevederilor art. 13 alin. (6) lit. b), în cadrul programelor audiovizuale trebuie evitate orice forme de discriminare. În plus, legislația audiovizuală, prin prisma art. 18 din CSMA privind egalitatea de gen și a pct. 51 din Regulamentul privind conținuturile audiovizuale, interzice utilizarea limbajului sexist și a scenelor de violență și comportament degradant față de femei și bărbați în serviciile media audiovizuale.

Reprezentantul postului, Vlad Marcoci, a exprimat, în cadrul ședinței, disponibilitatea Jurnal FM de a organiza, împreună cu Asociația Obştească „Femei pentru Femei”, emisiuni ce ar aborda combaterea violenței și alte probleme din societate.

Președinta CA, Liliana Vițu, a menționat că reacțiile prompte din partea moderatorilor vor educa și auditoriul să nu vină cu afirmații ce justifică sau promovează orice formă de violență.

Total
0
Shares
Total
0
Share