Jurnalist către Guvernul Sandu: Diaspora nu se va întoarce! Iată din care motive

Călătorii care trec prin Aeroportul de la Chișinău vor avea acces gratuit la o bibliotecă digitală, lectura in transport public, cartii bune in limba romana, air moldova, 

Ministrul Finanțelor din Guvernul Sandu-Dodon se laudă că vreo 400 de dosare au fost depuse pentru funcțiile vacante, iar majoritatea acestora sunt din partea cetățenilor moldoveni stabiliți peste hotare. Despre acest lucru a scris pe facebook jurnalistul Ion Mischevca.

“Întâi de toate, nu cred că sunt atâtea funcții vacante în autoritățile publice centrale, ceea ce înseamnă că epurarea abia urmează.

Apoi, ce experiență și calificare au acești aplicanți? Nu neg, unii dintre moldovenii de peste hotare activează conform specialității și chiar demonstrează performanță. Dar numărul lor este infinit mai mic decât al celor care muncesc în afara profesiei.

Și poate cel mai important: cum îi motivezi pe acești oameni să renunțe la salariile din UE și să revină în Republica Moldova pentru câteva mii de lei? Nemaivorbind că “ofertele de muncă” sunt temporare, ei neavând nicio certitudine că blocul ACUM va rămâne pentru mult timp la guvernare”, a spus jurnalistul.

Din punctul său de vedere, sunt 2 explicații:

1) Fie numărul moldovenilor de peste hotare care și-ar fi depus dosarele este exagerat și aceștia nu se prea grăbesc să revină în Republica Moldova;

2) Fie acești oameni nu au un job stabil în străinătate și nici calificarea necesară pentru a ocupa funcțiile scoase la mezat de guvernare.

Amintim că blocul ACUM promiteau că dacă vin la putere, vor crea locuri de muncă și vor majora salariile astfel ca moldovenii de peste hotare să revină acasă. Însă, din prima lună de guvernare comună cu PSRM se observă doar tendințe de majorare a tarifelor la serviciile comunale (gaz și lumină).

Total
0
Shares

Pentru abonare la canalul nostru de pe Telegram, click aici!

Total
0
Share