Jurnalist, despre proiectul legii drepturilor de autor: ”Toți se fac că plouă acceptând și votând acest proiect defectuos”

Dumnezeu a dat acestui colț de rai – Republica Moldova, oameni vrednici, pământ roditor și o climă caldă. Practic avem toate premisele ca să fim un stat european dezvoltat, frumos și mândru.

Din păcate strămoșilor noștri nu le-a fost ușor și cu un preț uriaș au reușit să păstreze limba, tradițiile și cultura noastră autentică. De la independență lucrurile nu s-au îmbunătățit cu mult. Oameni și concepte cărora nu le-a prea păsat de eforturile strămoșilor au încercat să-și promoveze interesele private in detrimentul limbii, tradițiilor si culturii.

În această perioadă în Parlament se examinează un nou proiect de lege privind dreptul de autor și drepturile conexe. Un proiect așteptat de toți scriitorii, pictorii, interpreții, compozitorii, într-un cuvânt tot mediul cultural din Moldova.

Legea nouă intenționează să schimbe modelul arhaic de gestiune colectivă care a fost până în prezent și în care organizațiile de gestiune colectivă își atribuiau până la 90% din sumele colectate, iar autorilor li se distribuiau sumele care se strecurau printre degetele acestor organizații.

Un domeniu plin de haos în care autorii din lipsa cunoașterii drepturilor au fost până acum jăcmăniți de practic unica sursă de existență. Banii ajung în buzunarul altcuiva, iar autorii care au creat opere o viață întreagă, ajung ca la bătrânețe să ceară milostivire de la stat sau alte organizații umanitare.

Pentru că este un domeniul complex, toate aceste fărădelegi au fost trecute cu vederea zeci de ani. Zeci de ani persoane terțe au profitat de lacunele legislative procurându-și vile pe coasta de azur în timp ce poeții și compozitorii noștri numărau bănuții ca să-și poată cumpăra o pâine.

Azi speranța autorilor stă în noul proiect de lege. Deși acesta aduce unele îmbunătățiri, lucrurile capitale rămân neschimbate, ba chiar pe alocuri se înrăutățesc. Remunerația pentru reproducere in scopuri private scade de la 3% la 0,3%. Acest lucru nu se justifică prin nici o explicație sau argumentare logică. Unicele lucruri care ar îndreptăți această scădere considerabilă ar fi că cei care au scris proiectul au tras la sorți un număr la nimereală sau că… aceștia au careva înțelegeri cu marele companii care achită acest tip de compensație. Noi putem doar deduce care dintre aceste două lucruri s-au întâmplat, dar este cert că prin această scădere considerabilă au de câștigat milioane de lei marile companii din țară.

Proiectul de lege prevede și atribuirea unor competențe exagerate directorului AGEPI, fapt de care a menționat CNA, dar care ulterior a fost ignorat.

Toți se fac că plouă acceptând și votând acest proiect defectuos. Speranța autorilor este că în al nouălea ceas Parlamentul va înțelege interesele cui se promovează prin noua lege și va depune acele amendamente care vor veni să apere autorii din țară și nu companiile monopoliste.

Republica Moldova are nevoie de o nouă lege care să oprească dezmățul organizațiilor de gestiune colectivă, al marilor importatori și al organismelor abilitate cu reglementarea domeniului, dar această Lege această lege trebuie să pună în capul mesei – autorii , scriitorii, compozitorii, pictorii, interpreții. În apărarea drepturilor acestor categorii de cetățeni trebuie să fie orientată noua lege.

Autor: Victor Nichituș, jurnalist-editorialist

Total
0
Shares
 
Total
0
Share