Alte știri

Jurnalist român: Chișinăul demonstrează că e capitala unui stat suveran veridic

Pinterest LinkedIn Tumblr

Ultimele acțiuni ale Cabinetului Filip, dar și ale Parlamentului moldovean, vin să arate factorilor decizionali de la Bruxelles sau de la Moscova că Republica Moldova este suverană în acțiunile ei, afirmă jurnalistul Victor Nichituș, pe blogul său. Printre argumente, acesta aduce votul pentru modificarea sistemului electoral și introducerea sistemului mixt; Declarația Parlamentului prin care s-a cerut autorităților ruse retragerea trupelor dislocate în regiunea transnistreană. O importanță aparte o are ultimul gest politic făcut de Cabinetului Filip.

”A-l declara indezirabil pe vicepremierul Federației Ruse este o măsură curajoasă, care presupune un anumit grad de risc”, scrie Nichituș. ”Da, gesturile de suveranitate și independență făcute de autoritățile de la Chișinău au atins interesele Federației Ruse în regiune”, explică jurnalistul.

El mai crede că, în urmă cu jumătate de an, echipa condusă de Vlad Plahotniuc și-a dat seama că Federația Rusă va continua să facă gesturi agresive la adresa independenței și suveranității statului moldovean.

”Gesturile politice rusești s-au făcut/se fac în sprijinul declarațiilor politice făcute de președintele Dodon. De aici și necesitatea schimbării tonalității politicii externe moldovenești, prin gesturi de aliniere la politica Statelor Unite în regiune și gesturi de suveranitate în fața Moscovei. Este un trend care se face simțit în politica externă a Poloniei, dar și a României. Chiar dacă face parte din CSI și este mai puțin sonoră, vocea Moldovei nu putea fi alta”, mai scrie jurnalistul.

loading...

Comments are closed.