Jurnalist român: De ce nu am încredere în Andrei Năstase

anatol taranu expert, experti politici moldova, alegeri chisinau, alegeri 20 mai, alegeri chisinau, republica moldova alegeri, alianta nastase maia sandu, candidat comun, candidatul unionistilor, alegeri chisinau, george damian moldova, andei nastase statalist, andrei nastase moldovenist, moldovenism, nastase unionism, candidat comun, candidati unionisti

Pentru că a făcut exces de zel și a strigat în fața Ambasadei României că Jandarmeria apără hoția.Suficient motiv.

Înțeleg gestul simpatizanților opoziției extraparlamentare moldovenești, PPDA/PAS, de a se solidariza cu protestatarii de la București. E dreptul lor de a-și manifesta afinitatea cu PNL-ul și USR-ul. Dar de la lozinci ca „Jos dictatura!”ori „Jos tortura!”, strigate de mai mulți oameni lângă monumentul lui Ștefan cel Mare din Chișinău, s-a ajuns în fața Ambasadei României unde s-a strigat sloganul „Jandarmeria apără hoția”. De aici.

Decizia de a scanda așa ceva în fața Ambasadei României din Republica Moldova este proastă. Explic de ce. Într-o postare pe marginea evenimentelor din 10 august de la București, vicepreședintele formațiunii politice conduse de Andrei Năstase, Stanislav Pavlovschi, se întreba: „Cine spunea ca jandarmii romani s-au schimbat?”

Ași sesizat nuanța folosită de politicianul moldovean? A vorbi despre jandarmul român în Basarabia înseamnă altceva decât se înțelege la București, Cluj ori Bacău. Conotațiile despre jandarmi, în Republica Moldova, sunt folosite pentru culpabilizarea autorităților statului român. Voi aminti că, președintele socialiștilor moldoveni, Igor Dodon a folosit ca slogan de campanie prezidențială afimația: „Jandarmul român nu va fi la noi stăpân!”

Sloganul strigat în fața Ambasadei României la Chișinău, „Jandarmeria apără hoția”, nu a făcut nimic altceva decât să asocieze Jandarmeria României cu imaginea diabolică a „jandarmului român” construită de Uniunea Sovietică prin care s-a cultivat antipatia basarabenilor față de România.

Atunci când a acceptat strigarea acestei lozinci în fața Ambasadei României la Chișinău, liderul Partidului Platforma pentru Demnitate și Adevăr, Andrei Năstase, a fost conștient de acestă simbolistică, sau nu?

Probabil că da, căci, într-o notă publică pe Facebook, el a calificat guvernul României ca fiind profund european și a considerat manifestarea jandarmilor români ca fiind „o execuție publică a democrației”.

Înțeleg, afilierea politică a Partidului Demnitate și Adevăr cu Partidul Național Liberal și cu USR, îl face pe Năstase să se plieze pe discrusurile politice ale opoziției de la București. Dar este o mare eroare politică să acuzi Guvernul statului român că “execută democrația”. Exact asta își doresc ne-prietenii României.

Într-o notă publică, generalul (în rezervă) Vasile Roman afirma că “ceea ce se întâmplă astăzi în România nu este un plan strategic, străin și diabolic ce ar trebui să ducă la slăbirea statului dar contextul care se creează nu exclude utilizarea unor momente de slăbiciune pentru accesul rapid și facil la resursele noastre”. De aici.

Sunt de acord cu cele afirmate de Vasile Roman. Doar că, autoritățile statului român au dat dovadă de slabiciune în modul în care a fost administrată manifestația programată de românii din străinătate, ea a fost transformată într-o dezordine socială, provocată de instigatori și indivizi predispuși la contestarea ordinii într-un stat. Slabiciunile interne ale statului român sunt în acest moment valorificate de inamicii României: Politicieni din Austria își exprimă dubiile privind capacitatea Bucureștiului de a exercita Presedinția Consiliului Uniunii Europene. De aici.

Voi aminti că printre tematicile de interes ale președinției României la Consiliul UE se numără cea referitoare la consistenţa politicii UE în vecinătatea sa, un subiect cu referire clară la Republica Moldova.  De aici.

Andrei Năstase consideră că manifestările lui de simpatie față de opoziția din România îl vor face util. Pe termen extrem de scurt, el are dreptate – oponenții lui Liviu Dragnea, președintele social democraților români, vor exploata și această resursă. Pe termen lung, politicianul moldovean se înșeală. Orice mișcare de slabire a României este în interesul Federației Ruse. Rusia și aliații ei din Uniunea Europeană, își doresc să blocheze construirea „cordonului sanitar” ponto – baltic controlat de Statele Unite. Mai noul interes al decidenților americani pentru Republica Moldova exprimă faptul că teritoriul dintre Prut și Nistru va face parte din proiectul Intermarium.

Încercările de destabilizare ale statului român vor fi continuate de provocarea unei instabiltăți în Republica Moldova. Ar fi o prostie din partea agenților de influență ruși să nu încerce o implicare în anunțatele manifestări de protest din 26 august de la Chișinău.

Din momentul în care a acceptat să se strige în fața reprezentanței diplomatice a statului român lozinci cu caracter nepreitenos la adresa României, îmi permit să am extrem de puțină încredere în capacitățile lui Andrei Năstase. Inclusiv în dorința lui de a asigura/controla desfășurarea calmă a protesului din 26 august al diaporei moldovene.

România a fost/este o țară stabilă. România are obligația să rămână așa pentru că de stabilitatea României depinde stabilitatea Europei de Est.  Am încredere în România.

Autor: Victor Nichituș

Total
0
Shares
Total
0
Share