Alte știri

Jurnalist român: Marele câștigător al turului întâi al alegerilor prezidențiale din Moldova este Renato Usatîi

Pinterest LinkedIn Tumblr

”Marele câștigător al turului întâi al alegerilor prezidențiale din Republica Moldova este Renato Usatâîi. El a obținut peste 220 de mii de voturi, adică 16.91 la sută din cei care au participat la vot în turul întâi. Plasarea lui pe locul al treilea, cu importante puncte electorale, îl transformă, dintr-un populist pe care puteai să îl ignori, într-un joker necesar câștigării fotoliului prezidențial. Este clar că Usatîi își va tranzacționa scump îndemnul adresat susținătorilor săi în favoarea unuia dintre cei doi care au ajuns în turul doi”, scrie jurnalistul român Victor Nichituș.

”Pe 30 octombrie, într-o intervenție telefonică la Radio Sputnik, am prevăzut că la alegerile din 1 noiembrie se va înregistra o rată de participare redusă și că cei doi calificați vor fi Maia Sandu și Igor Dodon. Rezultatele obținute arată o prezență mai mică decât participarea la primul tur de scrutin din 2016 – atunci s-a înregistrat o prezență la vot de 49.17%, în 2020 prezența a constituit 42.76% din cei înscriși pe listele de vot.

Chiar dacă cei doi s-au calificat în turul doi, există o veste proastă pentru ambii: în comparație cu rezultatele obținute în turul întâi acum patru ani, ambii au pierdut voturi. Maia Sandu a înregistrat în 2016, în primul tur, 549.152 de voturi, iar în prezent doar 486.140. Igor Dodon a înregistrat în urmă cu patru ani, în primul tur 680.550 de voturi, anul acesta 439.797.

Maia Sandu a obținut mai multe voturi decât Dodon prin canibalizarea lui Andrei Năstase dar și a altor „parteneri” de pe dreapta. Semn că în politică nu există amiciții, ci doar jertfe.

Pentru a deveni președinte Maia Sandu trebuie să facă înțelegeri cu Usatîi. Voturile acumulate de candidații de pe dreapta sunt prea puține pentru a-i asigura victoria.

Pe de altă parte, este greu de presupus că Igor Dodon ar putea negocia ceva cu Usatîi, declarațiile electorale ale acestuia au avut un mesaj puternic anti-Dodon, iar alegătorii nu sunt saci cu cartofi pe care îi pui dintr-o căruță într-alta.

Mai aproape de discursul avut de Igor Dodon a fost mesajul avut de candidatul Partidului Șor la alegerile prezidențiale – Violeta Ivanov cu cele aproape 8 la sută acumulate devine un potențial partener al lui Dodon.
Am afirmat pe 30 octombrie, subliniez și în această notă, că Republica Moldova este un stat parlamentar și că șeful statului moldovean nu are pârghii puternice de influență politică dacă nu beneficiază de susținere parlamentară.

Această premisă mă face să cred că, indiferent cine va ajunge în fotoliul de președinte, Partidul Socialiștilor din Republica Moldova va încerca să își consolideze majoritatea parlamentară existentă. Nu exclud începerea unor negocieri în acest sens cu Partidul Șor.

Rezultatele obținute de candidați în primul tur al alegerilor prezidențiale arată că alegerile parlamentare anticipate sunt în acest moment convenabile pentru formațiunea politică condusă de Șor, Usatîi, Dodon și Maia Sandu. În caz de anticipate, care teoretic ar putea fi declanșate de Maia Sandu în calitate de președinte, dreapta politică moldovenească nu va avea reprezentanți în Parlamentul Republicii Moldova. Partidul Acțiune și Solidaritate nu este un partid de dreapta clasic”, mai scrie jurnalistul.

Maia Sandu – 36,15% și Igor Dodon – 32,62%, după procesarea a 99,91% din procesele verbale

loading...

Comments are closed.