Rezoluția adoptată de Parlamentul Uniunii Europene solicită Comisiei Europeane să suspende asistența macrofinanciară și suportul bugetar destinat Republicii Moldova.
Europarlamentarul social-democrat Andi Cristea a spus jurnaliștilor de la Europa Liberă că, majoritatea Partidului Popular European a votat rezoluția cea mai drastică la adresa Moldovei. „O decizie cât se poate de tristă și cât se poate de periculoasă. Pentru că, din punctul de vedere al grupului politic din care fac parte, soluția nu este decuplarea Moldovei de la trenul UE”, a spus Cristea. De aici.
Partidul Democrat a considerat rezoluția parlamentarilor europeni ca fiind una politică, al cărei unic scop este susținerea intereselor opoziției extra-parlamentare moldovenești în campania electorală pentru alegerile parlamentare din 2018. Chiar dacă democrații moldoveni au considerat acțiunea politică a majorității PPE ca fiind una incorectă, ei au declarat că vor rămâne angajați în procesul de reforme și implementare a bunelor practici occidentale în Moldova. De aici.
La conferința de presă a conducerii Partidului Democrat s-a simțit frustrarea. Una firească – dureroasele reforme aprobate de majoritatea parlamentară și aplicate de Cabinetul de Miniștrii nu vor da rezultate imediate, ci în timp. Doar că, anul 2018 este un an electoral, iar democrații moldoveni și-ar dori să culeagă suficiente puncte electorale pentru a rămâne în jocul de putere care se va desfășura la Chișinău după alegerile parlamentare.
Dincolo de percepții, despre viitoarea configurare a puterii este vorba. Rezoluția promovată de binomul Sandu/Năstase a avut drept principal scop pedepsirea Partidului Democrat și înăsprirea poverilor fiscale la adresa cetățenilor moldoveni pentru ca aceștia să își îndrepte opțiunea de vot către cei doi.
Răspunsul lui Plahotniuc, singurul posibil, a fost cel de continuare a proiectelor începute și de prioritizare a reformelor. Nu este vorba de oprirea implementării lor ci de punerea în plin plan a rezolvării problemelor principale ale cetățenilor, pentru ca ei să simtă mai repede beneficiile schimbărilor și ale creșterii economice.
Sunt sigur că, artizanii scenariului de invalidare al alegerilor locale din municipiul Chișinău s-au așteptat ca Vlad Plahotniuc să reacționeze mult mai dur la decizia Parlamentului European. Probabil și-ar fi dorit, așa cum afirma premierul Filip, ca politicul să intervină în deciziile instanțelor de judecată, ori să apară declarații referitoare la suspendarea implementării reformelor cerute de Uniunea Europeană. Nu a fost să fie. Democrații moldoveni vor moderniza Moldova și nu vor derapa de la parcursul strategic european.
Binomul Sandu/Năstase, liderii noii drepte moldovenești, și-au dorit decredibilizarea internațională a lui Vlad Plahotniuc și a liderilor oficiali ai Republicii Moldova. Unii vor spune că le-a reușit.
Nu sunt de acord. Descreditarea oficialilor moldoveni trebuia să aibă loc înaintea datei când ONU a adoptat decizia de retragere a trupelor Federației Ruse dislocate în regiunea transnistreană și înaintea primirii premierului Filip la Departamentul de Stat. Decizia adoptată la ONU a fost favorabilă Republicii Moldova. Pavel Filip a fost primit la Departamentul de Stat. Oficialii americani au ridicat o sprânceană, a nedumerire, la invalidarea alegerilor locale, dar și-au manifestat opțiunile de aprofundarea a dialogului strategic moldo-american. Una dintre cele mai mari ambasade ale Statelor Unite va fi construită la Chișinău, iar companii americane și-au arătat disponibilitatea de a investi între Prut și Nistru. FMI și Banca Mondială au dezbursat bani pentru Republica Moldova.
Scoteala lui Năstase/Sandu (ori a altora) nu se potrivește cu cea de la Washington.
În paralel cu implementarea reformelor prevăzute de Acordul de Asociere la UE, consider că autoritățile moldovene au șansa de a acorda prioritate aprofundării dialogului strategic moldo-american. Poziționarea geografică a statului moldovean este importantă în consolidarea axei Varșovia – București, proiectul Intermarium. Creșterea prezenței economice a Statelor Unite în Republica Moldova ar trebui să fie următorul răspuns al Partidului Democrat la rezoluția Parlamentului Uniunii Europene.
Autor: Victor Nichituș