Jurnalist român: Năstase a încălcat Codul Electoral în mod conștient pentru a se lansa în alegerile parlamentare

andrei nastase primar, alegeri chisinau nastase, platforma da chisinau, andrei nastase promisiuni, nastase parcari, nastase salarii gradinita, nastase piata centrala, nastase gradinite, nastase minciuni, platforma electorala nastase, nastase contra ceban, nastase proiecte chisinau, nastase transport public, nastase troleibuze noi, nastase autobuze, nastase microbuze, evaziune fiscala chisinau
 

Protestul organizat de Andrei Năstase/Maia Sandu pe 1 iulie 2018 a fost obișnuit, fără excese. Liderul Partidului Platforma Demnitate și Adevăr a promis guvernanților moldoveni că va aduce în Piața Marii Adunări Naționale sute de mii de oameni – el nu a reușit să scoată la proteste nici măcar un sfert din numărul celor care l-au votat. Potrivit MAI, la protest au participat circa  7 mii de persoane. De aici.

De ce Andrei Năstase și Maia Sandu nu au reușit să scoată un număr impunător de oameni în stradă?

Sunt cel puțin trei motive. Primul ține de comportamentul public al domniei sale și de interesul mic al locuitorilor municipiului Chișinău pentru administrarea orașului ori  alegerea unui nou primar. Moldovenii își rezolvă singuri problemele – nu așteaptă să vină primarul. Voi aminti că la alegerile locale noi au participat doar 250 de mii de persoane – un pic mai mult de 30% din numărul locuitorilor municipiului Chișinău care au drept la vot. Electoratul care a optat în turul doi al alegerilor pentru Andrei Năstase nu este în mod obligatoriu simpatizantul politicilor pe care le promovează Partidul Pltaforma Demnitate și Adevăr. Năstase a fost ales doar pentru a respecta tradiția potrivit căreia, în istoria contemporană a Republicii Moldova, Chișinăul nu a avut un primar de stânga.

Cel de al doilea motiv se referă la excluderea mesajelor unioniste din discursurile celor doi lideri. Voi aminti că Andrei Năstase a câștigat alegerile din municipiul Chișinău cu o diferență de 13 mii de voturi în fața contracandidatului său socialist. Am spus că aceste voturi aparțin unioniștilor chișinăueni.Unioniștii din municipiul Chișinău au votat în primul tur al alegerilor locale pentru cei doi candidați unioniști, Valeriu Munteanu și Constantin Codreanu. Cifra acestor voturi este la fel de mică – 18 mii. Atenție, doar 18 mii de locuitori ai Chișinăului și-au asumat, în mod deschis, unirea Republicii Moldova cu România. Cei doi candidați unioniști și-au îndemnat susținătorii să voteze pentru Năstase. Ceea ce au și făcut. De aici.

Sunt aproape sigur că unioniștii chișinăueni nu au răspuns chemării lui Năstase de a ieși în stradă. Probabil, ascultând declarația făcută de liderul PPDA pentru un post de televiziune rus, au regretat că i-au acordat votul. Zilele trecute, politicianul moldovean, care deține și cetățenia română, a declarat pentru o televiziune care emite în Federația Rusă că nu este adeptul unirii și că este adeptul multiculturalismului sovietic. El a adăugat că deține pașaport românesc ca și ceilalți “un milion de moldoveni și atât.” De aici.

Declarația făcută de Andrei Năstase este una care va avea costuri electorale mari. Politicianul care militează pentru demnitate și adevărului s-a temut să își asume identitatea românească, sugerând că cetățenia română nu implică unitatea națională ori promovarea valorilor românești.

Cel de al treilea motiv pentru care Andrei Năstase și Maia Sandu nu au adunat suficientă masă de protest se referă la monopolizarea politică a mitingurilor. La manifestările  organizate de cei doi nu sunt acceptați alți lideri de partid. Accesul la microfon a fost oferit doar reprezentanților  PPDA, PAS și PLDM. Într-o emisiune de televiziune fostul primar de Chișinău, Dorin Chirtoacă, s-a plâns că nu a fost lăsat să vorbească în fața protestatarilor.

Este primul semn de marginalizare la adresa partidelor unioniste. Sunt sigur că vor mai urma. Maia Sandu și Andrei Năstase, contruiesc o mișcare de dreapta care nu este unionistă, ci mai degrabă ancorată în ideologia popularilor europeni. Probabil unionismul este lăsat la discreția altor actori politici.

Refuzul organizatorilor de a accepta și alte formațiuni politice la un protest care se dorește a fi al tuturor – căci el, nu-i așa, atrage atenția asupra invalidării alegerilor și al instaurării „dictaturii” partidului de guvernare – este semnul unui egoism de proveniență electorală. Doar într-o campanie electorală este refuzată participarea altor formațiuni politice la proteste împotriva guvernării.

Concluzia este la suprafață și a fost intuită instinctiv de majoritatea locuitorilor municipiului Chișinău: Năstase a încălcat Codul Electoral în mod conștient pentru a fura startul campaniei electorale pentru alegerile parlamentare.

Post Scriptum

Imagine dronă 1 iulie 2018.

Autor: Victor Nichituș

Total
0
Shares
Total
0
Share