Jurnalist român: Poate Andrei Năstase să atragă electoratul unionist de dreapta? Mai degrabă nu

alegeri chisinau, alegeri 20 mai, andrei nastase alegeri, platforma da chisinau, silvia radu chisinau, ion ceban candidat, electorat unionist

Sfârșitul lunii martie 2018 a adus clarificările necesare pentru poziționarea formațiunilor politice moldovene în alegerile locale anticipate pentru primăria municipiilor Chișinău și Bălți dar și pentru alegerile parlamentare din toamna anului 2018.

Primul eveniment clarificator ține de prezența președintelui Parlamentului de la Chișinău, Andrian Candu, la ședința solemnă din Parlamentul de la București, dedicată celor 100 de ani de la Unirea Basarabiei cu România. Candu s-a referit la comuniunea de limbă, istorie, civilizație și cultură ca bază a relațiilor dintre Republica Moldova și România, și a afirmat că integrarea europeană a teritoriului din stânga Prutului este singura opțiune pentru a asigura prosperitate cetățenilor moldoveni. „Republica Moldova are nevoie de o Românie puternică”, a spus fruntașul Partidului Democrat din Moldova, formațiune care asigură majoritatea parlamentară de la Chișinău. „Podurile de flori au deschis calea, dar ne dorim poduri de piatră, o autostradă, o cale ferată care să lege Chișinăul de București”, a mai spus Candu. De aici.

Cea de a doua clarificare aparține Partidului Acţiune şi Solidaritate, Maia Sandu, care a declarat că va susţine candidature președintelui Partidului Platforma Demnitate şi Adevăr, Andrei Năstase, la alegerile pentru funcţia de primar al municipiului Chişinău. Cei doi politicieni au subliniat că cele două formațiuni vor forma un bloc electoral comun pentru alegerile parlamentare. Potrivit lor, acest lucru ar fi necesar pentru a se evita fragmentarea electoratului de dreapta. De aici.

Pe de altă parte, Ion Ceban, candidatul Partidului Socialiștilor la primăria municipiului Chișinău, a declarat că socialiștii moldoveni vor face maximul posibil pentru a câștiga primăria capitalei moldovene.Ceban a spus că socialiștii moldoveni au demonstrat deja că, Dorin Chirtoacă, ex-primarul liberal al capitalei moldovene, este corupt. Un sondaj de opinie realizat recent de International Republican Institute arată că Igor Dodon continuă să fie politicianul cotat cu cea mai mare încredere (31%) din partea cetăţenilor moldoveni, pe locul second, la jumătatea distanței, aflându-se Maia Sandu cu 16% încredere.

Acțiunile efectuate de cele trei importante formațiuni politice moldovene vin să schițeze poziționările și posibilele strategii electorale care vor fi folosite.

Partidul Democrat din Moldova și-a asumat Anul Centenar și va continua să facă pași concreți pentru realizarea legăturilor economice și energetice cu România. Democrații de la Chișinău nu vor lansa în spațiul public mesaje unioniste, ca Băsescu, ei construiesc deja, în mod discret, un cordon ombilical (energetic și economici) între România și Republica Moldova. Acceptarea investițiilor românești între Prut și Nistru reprezintă mai mult decât discursul demagogic al unor politicieni care au ajuns în Parlamentul României prin exploatarea electorală a patriotismului românilor basarabeni.

Decizia Maiei Sandu de a-l susține pe Năstase în cursa pentru Primăria Chișinăului este una conjuncturală. Maia Sandu nu se gândește la chișinăueni și la dorința lor de a avea în fruntea municipalității un manager, ci la interesul viitor al partidului pe care îl conduce – cel de a trece pragul electoral. Partidul domniei sale se află într-un amplu proces de constituire și consolidare. Doamna Sandu este cea care beneficiază de multă imagine publică, dar asta nu înseamnă că PAS are suficienți aderenți în provincie, necesari pentru organizarea filialelor în toate raioanele Republicii Moldova, ori că dispune de abundență financiară. Voi aminti că, în alegerile prezidențiale din anul 2016, donațiile pentru Maia Sandu au fost minore, de circa un milion și jumătate de lei.  Probabil, Maia Sandu consideră că o viitoare coaliție electorală cu partidul condus de Andrei Năstase îi va asigura construcția filialelor PAS în provincie și o probabilă finanțare.

Anuntându-și candidatura la primăria Chișinău, liderul Partidului Demnitate și Adevăr, Andrei Năstase, a sucit mâinile doamnei Sandu la spate. După ce a strâmbat din nas, simulând pietatea și modestia, Maia Sandu i-a acordat susținere – dânsa este conștientă că Andrei Năstase dispune de un capital financiar mai mare, fie ele și extern. Banii lui Năstase (Victor și Viorel Țopa) și capitalul de imagine al Maiei Sandu sunt elementele constitutive ale acestei alianțe politice. Un exercițiu electoral comun care are ca scop crearea condițiilor necesare pentru formarea unui bloc electoral cu care cei doi să participe la alegerile parlamentare din toamna lui 2018. Deci alianța Maia Sandu/Andrei Năstase nu este făcută pentru ca Andrei Năstase să ajungă primarul municipiului Chișinău.

Dezamăgirea chișinăuienilor care au convingeri de dreapta este în creștere. Ea se datorează inclusiv managementului defectuos al fostului primar liberal, dar și egoismului partinic îngust. Această descurajare, pe 20 mai, data alegerilor locale anticipate, poate crea absenteism electoral. Lipsa de la urne a simpatizanților dreptei politice moldovene va duce la creșterea șanselor ca Ion Ceban, candidatul Partidului Socialiștilor, să ajungă în turul doi al alegerilor pentru primăria municipiului Chișinău.

Poate Andrei Năstase să atragă simpatia electoratului de dreapta pentru a ajunge în turul doi alături de Ion Ceban? Mai degrabă nu, decât da. Explic: în toamna anului 2015, liderul Platformei Demnitate și Adevăr a lăsat drapelele românești acasă, a alungat simpatizanții de dreapta din Piața Marii Adunări Naționale pentru a face loc lui Renato Usatâi și Igor Dodon; actualul exercițiu politic pe care îl efectuează nu este argumentat de cercetările sociologice, Năstase stă prost la capitolul încredere din partea populației.

Dacă șansele lui Năstase de a ajunge în turul doi al alegerilor pentru primăria Chișinăului sunt mici, cine va fi alături de Ion Ceban în turul doi? Probabil persoana care va demonstra locuitorilor municipiului că este mai degrabă un manager și nu un om politic.

Sursa: Victor Nichituș

Total
0
Shares
 
Total
0
Share