Jurnalist român: Prin gestul lor, deputații din PL și PLDM au întors spatele integrării europene

Ședința Parlamentului Republicii Moldova din 5 aprilie 2018, andrian candu pdm vlad plahotniuc

Istoria a înregistrat astăzi că 13 deputaţi ai liberalilor şi liberal-democraţilor au întors spatele Uniunii Europene. Aceşti 13 deputaţi nu au trecut examenul maturităţii politice. Comentariul a fost făcut de jurnalistul Victor Nichituş pentru postul de televiziune Publika.tv.

Este un eveniment trist pentru Republica Moldova, deoarece 13 deputaţi ai liberalilor şi liberal-democraţilor au părăsit sala, au întors spatele obiectivului de integrare europeană. Trebuie să spunem că acest obiectiv de integrare europeană nu se făcea pentru Bruxelles sau pentru alte capitale, se făcea pentru Republica Moldova. Într-adevăr observăm că nu s-a reuşit să se înţeleagă, cei 13 deputaţi nu au înţeles că acest obiectiv trebuia să fie sau putea fi un proiect de ţară pentru Republica Moldova, care în timp se face, s-a ratat această ocazie. Este o clipă destul de tristă pentru istoria contemporană a Republicii Moldova. E vorba de faptul că 13 deputaţi nu au trecut examenul maturităţii politice în Republica Moldova. Putem doar să facem concluzii şi cred că toate aceste concluzii vor fi folosite în campania electorală pentru poziţionări în startul campaniei electorale. E o clipă care va fi una mereu adusă aminte atât celor din PL cât şi celor din PLDM“, a spus jurnalistul Victor Nichituş.

Publika TV mai scrie că potrivit lui Nichituş, cei 13 deputaţi declaraţi proeuropeni, dar care nu au votat pentru introducerea integrării europene în Constituţie pot fi catalogaţi ca opoziţie anti-europeană.

Istoria politică a Republicii Moldova este una cinică. Toate formaţiunile politice încearcă să tragă scuza pentru turta lor, să găsească avantaje partidice. Era clar că aceste partide politice îşi doreau negocieri. Credeam că la un moment dat aceste negocieri pentru integrarea europeană, pentru includerea acestui obiectiv în Constituţie ar fi avut loc. 
Obiectivul de integrare europeană poate fi negociat. Întotdeauna când îţi construieşti un proiect de ţară, toate partidele de ţară negociază. Mi-am adus aminte zilele trecute de acordul de la Snagov, din 1994, în care toate formaţiunile politice româneşti au avut o întâlnire, au discutat şi au stabilit că viitorul curs de dezvoltare va fi cel de integrare în Uniunea Europeană. Era poate, cred eu, nevoie de anumite negocieri. Evident, probabil ceea ce au cerut liberalii, schimbarea articolului 13 din Constituţie, putea fi făcut, era o chestiune tehnică. Dar evident erau nişte chestiuni care ţin de voturile din comisiile parlamentare. Probabil aici a fost chestiunea mai delicată. Le dau dreptate în momentul în care formaţiunile politice încearcă să găsească anumite avantaje. Dar în ciuda acestor întâlniri, mi se pare că aceşti 13 deputaţi care au plecat din ţară au căzut la examenul de maturitate politică. Ei pot fi catalogaţi ca opoziţie anti-europeană, pentru că istoria înregistrază faptele, scuzele sunt foarte multe. Puteau negocia după, aceşti 13 deputaţi votau pentru introducerea sintagmei în Constituţie, iar dacă PDM nu vota modificarea articolului 13 în Constituţie, atunci puteau ei arăta cu degetul. Însă istoria a înregistrat că 13 deputaţi din Republica Moldova au întors spatele Uniunii Europene“, a spus jurnalistul Victor Nichituş.

Amincim că deputaţii PL şi PLDM au părăsit sala de ședințe a Parlamentului şi au refuzat să participe la discuţiile privind adoptarea introducerii obiectivului de integrare europeană în Constituție.

Anterior, votul asupra proiectului inițiat de legislatorii democraţi și cei din Grupul Parlamentar Popular European a fost amânat după dezbaterile de săptămâna trecută din Parlament.

În timpul discuţiilor, care au durat aproximativ de trei ore, liberal-democraţii, liberalii, socialiştii şi comuniştii s-au pronunţat împotriva introducerii sintagmei integrare europeană.

Şeful legislativului, Andrian Candu, s-a arătat dezamăgit că interesele politice și frustrările opoziției tergiversează adoptarea unor strategii importante pentru Moldova.

Pentru a modifica legea supremă e nevoie de 67 de voturi.

Total
0
Shares
 
Total
0
Share