Dintr-un stat capturat, Republica Moldova poate deveni peste câteva luni un stat demontat. Opinia aparține jurnalistului de la Kiev Vitali Portnikov. Totodată, el a explicat de ce Ucraina nu recunoaște noul guvern învestit de PSRM și blocul ACUM la Chișinău.
„Nu cred că pot vorbi la concret despre motivele autorităților ucrainene, dar am niște presupuneri. În opinia mea, o anumită piedică în calea recunoașterii guvernării noi ar fi reputația politică complicată pe care o are președintele Moldovei, Igor Dodon în ochii sferei politice ucrainene, liderul informal al Partidului Socialiștilor, o formațiune pro-rusă. El și-a axat campania electorală, activitatea politică pe negarea dreptului internațional, a integrității teritoriale a Ucrainei, pe negarea succeselor obținute de Republica Moldova și Ucraina pe calea integrării europene și euro-atlantice din ultimii zece ani.
Faptul că partidul acestui politician este acum parte a unei coaliții de guvernare noi din Moldova și faptul că în alianță cu acest partid au intrat forțe care anterior declarau că niciodată nu ar putea guverna împreună, desigur, poate trezi în mintea oricărei persoane care gândește mirare și chiar dezgust. De asta, e posibil că printre guvernanții ucraineni tot există persoane care se ghidează mai puțin de motive politice, ci de unele emoționale, când se uită la această alianță bizară dintre un politician pro-rus, care niciodată nu și-a ascuns simpatiile față de politica agresivă a lui Vladimir Putin, și politicienii pro-occidentali care și-au încălcat promisiunea față de alegători din ajunul alegerilor.
Vreau să reamintesc că principala promisiune a Blocului ACUM a fost să evite crearea unei coaliții cu forțe pro-ruse și pro-oligarhice. Blocul ACUM a încălcat această promisiune față de alegători. Dacă asta o înțeleg cetățenii, de ce asta n-ar înțelege și politicieni ucraineni?”, a declarat Vitali Portnikov.
Totodată, jurnalistul ucrainean a atenționat că alianța PSRM cu blocul ACUM a fost formată cu implicarea vicepremierului rus Dmitri Kozak, autorul planului de federalizarea Moldovei.
„Cu toții am văzut înregistrările în care și domnul Kozak, strâns legat de aceste personaje, și domnul Dodon care e dependent de acesta, nu-și ascund intențiile referitoare la viitorul statalității Republicii Moldova. Aceste intenții pot fi caracterizate foarte simplu – demontare a statalității Republicii Moldova. Dintr-un stat capturat, Republica Moldova peste câteva luni poate deveni un stat demontat.
Nu înțeleg de ce partenerii externi ai Republicii Moldova care au probleme similare cu cele de la voi din țară (vorbesc de puterea de la Kiev) ar trebui să cadă de acord cu modelul demontării statului pe care Kremlinul, cu ajutorul domnului Dodon și al socialiștilor îl propun țării, în timp ce doamna Sandu și Andrei Năstase manifestă lipsă de înțelegere”, a spus Portnikov.
Ascultați interviu audio integral la Radio Europa Liberă