Politic

Justiția scapă de Sergiu Litvinenco! Acesta și-a strâns lucrurile și a plecat de la Ministerul Justiției

Pinterest LinkedIn Tumblr

Astăzi se încheie mandatul lui Sergiu Litvinenco în funcția de ministru al Justiției, unde a muncit alături de o echipă de ”adevărați profesioniști”, după cum o caracterizează chiar el. Demisia a intervenit odată cu anunțul Nataliei Gavrilița despre plecarea ei din fruntea Guvernului, iar unele surse afirmă că Litvinenco va fi înlăturat inclusiv din PAS, fiind bănuit de săvârșirea unor acțiuni care nu au fost pe placul președintelui Maia Sandu și a partenerilor de dezvoltare, în special pentru că ar fi fost implicat foarte activ în trucarea concursului pentru instaurarea lui Eugen Rurac în fruntea PCCOCS, el având și experiența de alegere a Veronicăi Dragalin în fruntea PA în baza unui concurs desfășurat inclusiv în WC-ul CSP.

👉 Abonează-te la știrile Telegraph pe Google News, Telegram și Facebook!

”A fost o onoare pentru mine să fiu parte a unui Guvern care a obținut pentru Republica Moldova statutul de țară-candidat de aderare la Uniunea Europeană și care a reușit să lanseze reforme curajoase, în pofida unui context regional extrem de dificil.

Reformele pe care le-am demarat în această perioadă au fost așteptate decenii la rând și tocmai de aceea, atât eu, cât și colegii mei, ne-am dorit ca aceste transformări să fie ireversibile, iar noi toți, oamenii acestei țări, să nu mai ajungem niciodată în situația în care legea să fie sfidată, iar justiția, călcată în picioare.

Reforma de curățare a sistemului de justiție de oameni corupți și lipsiți de integritate a întâmpinat o rezistență dură anume din cauza marilor corupți, care s-au simțit de neînvins ani la rând și nu au vrut să cedeze sferele de influență. În curând vom avea un nou Consiliu Superior al Magistraturii, o componență reînnoită a Consiliului Superior al Procurorilor, iar până la final de an – o nouă Curte Supremă de Justiție. Procesul de curățare va continua și la nivelurile următoare. Acest proces de curățare va da rezultate tot mai evidente în special pe termen mediu și lung.

Astăzi, în Moldova, dosarele penale pot fi judecate în lipsa persoanei, dacă aceasta se eschivează de la urmărirea penală sau de la judecată. Asta ne va permite tragerea la răspundere a infractorilor care au fugit din țară și să confiscăm averea lor. De asemenea, au fost inițiate investigații penale față de lideri și exponenții tuturor grupărilor oligarhice, dar și asupra persoanelor care au furat din banii publici. Tot în anul curent am demonstrat și primele succese în returnarea unor active ale statului. Ne-am bucurat cu toții când Aeroportul Internațional Chișinău a revenit Statului și cetățenilor. Astfel de vești bune pentru oameni vor tot continua să vină.

Sunt sigur că Guvernul care va fi învestit azi împreună cu echipa minunată a Ministerului Justiției vor merge înainte pe calea reformelor pe care le-am inițiat. Moldova are potențial să devină un model de democrație europeană. Depinde de noi toți ca acest obiectiv ambițios să devină realitate.

Eu cred că și în Moldova poate fi edificat un stat de drept veritabil!

Vă mulțumesc tuturor! A fost o onoare să-mi servesc țara!”, a declarat Litvinenco.

loading...

Comments are closed.