Vicepreședintele Kamala Harris își menține un avans mic, de 3 puncte procentuale – aflat în marja de eroare – față de Donald Trump, potrivit ultimului sondaj Reuters / Ipsos publicat. Candidata democrată este cotată cu 45% intenție de vot, față de 42% pentru republican, sondajul aratând că Harris și Trump rămân blocați într-o cursă strânsă pentru a câștiga alegerile prezidențiale din SUA din 5 noiembrie, scrie Digi24.ro
Diferența dintre cei doi rămâne constantă, comparativ cu sondajul Reuters/Ipsos realizat cu o săptămână înainte, scrie Digi24. Însă noul sondaj, care s-a încheiat duminică, dă semne că alegătorii – în special democrații – ar putea fi mai entuziasmați de alegerile din acest an decât au fost înainte de alegerile prezidențiale din noiembrie 2020, când democratul Joe Biden l-a învins pe Trump.
O proporție de 78% dintre alegătorii înregistrați, consultați în cursul acestui sondaj efectuat timp de trei zile – inclusiv 86% dintre democrați și 81% dintre republicani -, au declarat că sunt „complet siguri” că vor vota în alegerile prezidențiale, potrivit datelor sondajului.
Ponderea respondenților siguri că vor vota a crescut de la 74% într-un sondaj Reuters/Ipsos efectuat în perioada 23-27 octombrie 2020, când 74% dintre democrați și 79% dintre republicani spuneau că sunt siguri că vor vota.
Sondajul a avut o marjă de eroare de 4 puncte procentuale.
Avantajele Kamalei Harris
Kamala Harris a intrat în cursă în iulie, după ce președintele Joe Biden și-a încheiat eforturile de realegere în urma unei prestații slabe la dezbaterea împotriva lui Trump din iunie. La acea vreme, Trump era considerat pe scară largă candidatul principal, parțial pe baza puterii sale percepute în ceea ce privește economia, după mai mulți ani de inflație ridicată sub administrația Biden, care totuși a scăzut în ultimele luni.
Mai recent, Harris pare să se bucure de un atu în viziunea alegătorilor care au ales-o drept candidatul cel mai bun în ceea ce privește politica de sănătate și gestionarea extremismului politic, deși alegătorii au apreciat, de asemenea, că economia SUA este principala problemă în alegeri și au afirmat că Trump este cel mai bun administrator economic, potrivit noului sondaj.
Harris l-a devansat pe Trump cu 5 puncte – 43% la 38% – atunci când alegătorii au fost rugați să aleagă cine a fost mai bun pentru gestionarea extremismului politic și a amenințărilor la adresa democrației. Ea l-a devansat cu 14 puncte în ceea ce privește politica în domeniul sănătății. În ambele privințe, avansul lui Harris față de Trump a rămas în mare parte neschimbat față de un sondaj Reuters/Ipsos din 20-23 septembrie.
Avantajele lui Donald Trump
Trump o conduce pe Harris cu 45% la 40% atunci când alegătorii au fost întrebați cine este candidatul mai bun pentru „economie, șomaj și locuri de muncă”, categoria de priorități naționale pe care 26% dintre respondenții sondajului au ales-o ca fiind cea mai mare problemă cu care se confruntă națiunea, comparativ cu 23% care au ales extremismul politic și 3% care au spus asistența medicală.
Avantajul de 5 puncte al lui Trump în ceea ce privește economia este de comparat cu un avantaj de 2 puncte în sondajul din 20-23 septembrie.
În timp ce sondajele naționale, inclusiv sondajele Reuters/Ipsos, oferă semnale importante cu privire la opiniile electoratului, rezultatele colegiului electoral pentru fiecare stat în parte determină câștigătorul, șapte state fiind susceptibile de a fi decisive. Sondajele au arătat că Harris și Trump sunt la egalitate în aceste state, cu multe rezultate în marja de eroare.
Suspans maxim
Având în vedere concurența strânsă, eforturile candidaților de a se asigura că susținătorii lor votează efectiv vor fi, probabil, esențiale în stabilirea câștigătorului. Doar două treimi dintre adulții din SUA au votat la alegerile din noiembrie 2020, cea mai mare prezență la vot din ultimul secol, conform estimărilor Biroului de recensământ al SUA și Centrului de cercetare Pew.
O treime dintre alegătorii înregistrați sunt democrați și o treime republicani, restul fiind independenți sau de altă orientare, potrivit Pew.
Deși alegătorii par relativ dornici să voteze, niciunul dintre candidați nu a fost apreciat de majoritatea electoratului. Doar 46% dintre alegătorii din sondaj au declarat că au o părere favorabilă despre Harris, iar 42% au spus același lucru despre Trump.
Cel mai recent sondaj Reuters/Ipsos a intervievat online 938 de adulți americani, la nivel național, inclusiv 807 alegători înregistrați. Dintre aceștia, 769 au fost considerați cei mai susceptibili de a se prezenta la vot în ziua alegerilor. În rândul acestor alegători potențiali, Harris a avut un avans de 3 puncte procentuale față de Trump, adică 47% la 44%.