Klaus Iohannis va participa la reuniunea Consiliului European, unde se va discuta situația din Ucraina și Republica Moldova

Președintele României, Klaus Iohannis, va participa, joi și vineri, la reuniunea Consiliului European, unde se va discuta situaţia din Ucraina, și Republica Moldova, securitatea şi apărarea Uniunii Europene, situaţia din Orientul Mijlociu, competitivitatea, fenomenul migraţiei, precum şi aspecte legate de ameninţările hibride.

Liderii UE vor discuta, de asemenea, despre noul ciclu instituţional al Uniunii, respectiv numirile la conducerea instituţiilor europene, în urma recentelor alegeri europene, potrivit unui comunicat remis miercuri de Administrația Prezidențială de la București.

Totodată, membrii Consiliului European vor avea discuţii în vederea adoptării Agendei Strategice pentru perioada 2024-2029 şi a Foii de Parcurs pentru reforma internă a UE.

„Referitor la Ucraina, Preşedintele Klaus Iohannis va reitera necesitatea continuării sprijinului pe toate dimensiunile, cu un accent particular pe asigurarea unui răspuns adecvat la nevoile militare imediate. Totodată, Preşedintele României va accentua importanţa continuării sprijinului pentru Republica Moldova, atât la nivel european, cât şi în plan bilateral”, se mai arată în comunicat.

„În domeniul securităţii şi apărării, liderii Uniunii Europene vor continua discuţiile de la Consiliul European din martie 2024. În context, Preşedintele Klaus Iohannis va pleda pentru o acţiune puternică a Uniunii în vederea întăririi capacităţilor sale de apărare, în deplină complementaritate cu NATO. Având în vedere faptul că Marea Neagră a intrat într-o nouă dinamică, din punct de vedere politic, securitar şi al conectivităţii, Preşedintele României va sublinia importanţa crucială a Mării Negre pentru securitatea regională, dar şi pentru securitatea întregii Uniuni Europene şi va pleda pentru o nouă abordare strategică a Mării Negre la nivel european”, se menţionează în comunicat.

privinţa situaţiei din Orientul Mijlociu, Preşedintele Klaus Iohannis va insista ca UE să rămână în continuare angajată în regiune şi să contribuie la aplanarea conflictului şi la evitarea extinderii acestuia în zonă, ceea ce ar afecta direct securitatea Uniunii. De asemenea, Preşedintele României se va pronunţa pentru demararea unui proces politic ireversibil bazat pe soluţia celor două state.

Total
0
Shares
Total
0
Share