Politic

Krasnoselski amenință, după inaugurarea punctului de trecere comun „Cuciurgan-Pervomaisk”: De ce după 25 de ani de pace, Moldova și Ucraina au reaprins fitilul care poate exploda?

Pinterest LinkedIn Tumblr

Liderul de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, a comentat noutatea privind inaugurarea punctului de trecere comun al frontierei moldo-ucrainene „Cuciurgan-Pervomaisk”, în prezența premierului Republicii Moldova, Pavel Filip, și a președintelui Ucrainei, Petro Poroșenko, transmite realitatea.md.

„Transnistria, la fel ca și înainte, califică aceste acțiuni drept tentative de a controla exportul și importul nostru, dar și deplasărilor cetățenilor prin frontiera transnistro-ucraineană. Evident că acest punct încalcă toate acordurile stabilite anterior. În plus, deciziile luate în perioada 2-3 iunie în formatul 5+2 vorbesc despre faptul că toate întrebările trebuie discutate la masa de negocieri”, a declarat Krasnoselski.

Potrivit lui, decizia de a institui un control comun a fost luată pe furiș, fără a consulta conducerea de la Tiraspol: „Nu știu, poate mai devreme – în 2015-2016, au fost duse negocieri cu cineva, doar că nu cu mine. Aceasta, desigur, ne-a alarmat”.

Oficialul a mai subliniat că nu împărtășește „optimismul conducerii Ucrainei și Moldovei, care susține că totul va fi bine”, pentru că Transnistria va suporta anumite pierderi. „Pentru unii, poate, va fi bine, nu și pentru transnistreni. Vom urmări funcționalitatea acestor puncte de control. Ele vor activa în conformitate cu regulamentul legislației moldovenești, ceea ce va încălca drepturile și libertățile cetățenilor noștri, dar și a subiecților noștri economici”, a explicat acesta.

„După conflictul din 1992, teritoriul dintre Transnistria și Moldova a fost împărțit de pacificatorii ruși. Această misiune se află aici de 25 de ani și nu sunt probleme, însă acum vor avea loc contacte directe. Actorii, care au promovat această idee, cred că au luat în considerație escaladarea conflictului. De ce după 25 de ani de pace, Moldova și Ucraina au reaprins fitilul care poate duce la explozie? Moldova nu dorește să discute întrebarea în formatul 5+2, susținând că este vorba despre o tema ce ține doar de Moldova și Ucraina. Problema, însă, trebuie să fie rezolvată la masa de negocieri”, a conchis Krasnoselski.

loading...

Write A Comment