Krasnoselskii le-a ținut studenților de la Oxford o lecție de istorie. Cine sunt de fapt separatiștii, în viziunea liderului de la Tiraspol

Aflat într-o vizită privată la Londra, liderul separatist de la Tiraspol, Vadim Krasnoselskii, a ținut să le citească studenţilor Uniunii Societăţii Oxford o lecţie de istorie.

Potrivit liderului de la Tiraspol, odată cu formarea URSS, în anul 1924, teritoriul regiunii transnistrene a intrat în componenţa Ucrainei, perioadă în care „Basarabia se afla sub ocupaţia română”. Abia odată cu semnarea Pactului Ribbentrop-Molotov, Basarabia a fost întoarsă URSS-lui, iar ulterior, fiind creată Republica Sovietică Socialistă Moldovenească în baza celor două teritorii cu „istorii diferite”.

„Doar pentru o perioadă scurtă de 50 de ani, între august 1940 şi septembrie 1990, teritoriul Basarabiei şi Transnistriei au fost unificate juridic într-o republică sovietică socialistă”, a declarat Krasnoselskii.

Potrivit lui Krasnoselskii, în 1990, Parlamentul Republicii Moldova s-a dezis de teritoriul regiunii transnistrene. Așa că Tiraspolul s-a folosit de principiul dreptului popoarelor la autodeterminare și a luat decizia istorică de a forma Republica Moldovenească Transnistreană.

„Pe 23 august 1990, Sovietul Suprem al RSSM a adoptat două documente. Este vorba de declaraţia de suveranitate din 23 iunie 1990, prin care Moldova a ieşit din URSS şi a anunţat că legile interne prevalează asupra celor din URSS. Al doilea document este hotărârea unei comisii speciale care a condamnat Pactul Ribbentrop-Molotov. Odată cu aceată decizie, situaţia s-a întors la anul 1940, deoarece teritoriul actual al regiunii transnistrene a fost exclus din componenţa Moldovei. Prin această decizie, Parlamentul Republicii Moldova s-a dezis de Transnistria. Așa că Tiraspolul s-a folosit de dreptul popoarelor la autodeterminare, iar în data de 2 septembrie 1990 a luat decizia istorică de a forma Republica Moldovenească Transnistreană”, a adăugat liderul de la Tiraspol.

Potrivit lui Krasnoselskii, comunitatea internaţională trebuia să recunoască independenţa Transnistriei după modelul celorlalte state.

 „Cine din noi este separatist, Transnistrea sau Moldova?… istoria este foarte clară. Sunt convins că dacă strângem la un loc toate faptele, ne putem apăra independenţa în orice judecată internaţională”, a precizat Vadim Krasnoselskii.

Vadim Krasnoselskii a vorbit și despre situaţia actuală din jurul regiunii transnistrene, punând accentul pe problemele existente în formatul 5+2. De asemenea, el a vorbit despre așa-zisele acțiuni de blocaj din partea unor state, care au scopul de a izola malul stâng al Nistrului.

Precizăm că Uniunea Oxford este un for de dezbateri şi discuţii. Asociaţia este independentă de Universitatea Oxford. Membrii acestei comunităţi sunt atât studenţii Universităţii Oxford, cât şi din alte universităţi din Oxford.

Amintim că, serviciul de presă al așa-ziselor autorități de la Tiraspol a emis un comunicat în care se menționează că Vadim Krasnoselskii a efectuat vineri, 16 iunie, o vizită oficială în Marea Britanie, la Ministerul Afacerilor Externe de la Londra. Ulterior, Ambasada Marii Britanii la Chişinău a emis un comunicat de presă în care se menționa că vizita lui Krasnoselski la Londra a fost una privată și nicidecum oficială, așa cum a anunțat Tiraspolul.

sursa: https://www.republikanews.md/

Total
0
Shares
Total
0
Share