La 1 an de “Vremuri Bune”, moldovenii cred că țara merge într-o direcție greșită, iar de vină e guvernarea, nu războiul

La edițiile emisiunii Morari.live, 120 de cetățeni ai țării, din peste 50 de localități, sunt conectați la un panel și în direct, în timpul emisiunii, răspund la întrebări de tip sondaj. Numărul și diversitatea paneliștilor reproduc tabloul socio-demografic al Republicii Moldova, după cum garantează compania IMAS, cea care și culege respectivele date.

Astfel, la primul sondaj din ediția de joi, moldovenii au fost întrebați despre componența actualului Parlament. 37,7% din paneliști au spus că actualii deputați sunt mai slabi decât cei care au fost în mandatele anterioare, 34,6% au fost de părerea că sunt aproximativ la fel, 20,8% sunt convinși că actualii deputați sunt mai buni, iar 6,9% n-au știut cum să răspundă la întrebare.

La întrebarea despre cum merg lucrurile în țară de când PAS a preluat toată puterea în stat, 56,6% din respondenți au declarat că lucrurile s-au schimbat în rău, au rămas la fel cred 28,7%, schimbări în bine văd doar 12,5%, iar 2,2% n-au răspuns.

În timp ce promisiunile electorale au fost generoase, iar PAS spunea că a adus în Parlament doar oameni buni, majoritatea moldovenilor cred legile adoptate până acum de Legislativ nu sunt cele mai potrivite. Astfel, 46,2% din paneliști sunt de părerea că trebuiau să fie adoptate legi pe domenii și teme mult mai importante. Au fost adoptate legi utile, dar nu cele pe care le așteptau cetățenii cel mai mult cred 31,1% și doar 18,9% au spus că legile au fost binevenite și necesare, în timp ce 3,8% n-au avut o opinie.

Despre mersul prost al lucrurilor din țară, de obicei, partidul de guvernare spune că de vină ar fi contextul internațional, în special, războiul din Ucraina. Cu această scuză a celor din PAS nu sunt de acord 60,1% din moldoveni, care cred că dificultățile și crizele prin care trece țara sunt provocate mai degrabă de lipsa de competență a actualului Guvern. Doar 35,5% au declarat că problemele interne ar fi efectul războiului din Ucraina, iar 4,3% n-au știut sau n-au dorit să răspundă la întrebare.

Total
0
Shares
 
Total
0
Share