La Bălți a fost lansat un proiect de susținere a comunității LGBTQ+

Astăzi, 30 ianuarie, A.O. ”MediaCub” a anunțat lansarea unui nou proiect de împuternicire a comunității LGBTQ+ din Bălți și regiunea de nord. Inițiativa vine în întâmpinarea nevoilor și provocărilor cu care se confruntă membrii comunității queer din afara municipiului Chișinău, având ca obiectiv general crearea unei societăți mai incluzive și tolerante, scrie bangbang.md

”Membrii comunității LGBTQ+ se confruntă cu provocări semnificative, dezvoltându-se într-o societate heteronormativă unde singurul exemplu vizibil este cel al relațiilor heterosexuale. Acest aspect generează adesea o profundă rușine față de propria identitate, alimentată de discursurile homofobie, care instaurează teamă în rândul persoanelor queer, făcându-le reticente în a-și afirma drepturile sau a-și face auzite vocile”, scrie sursa citată.

”Din păcate, cu cât mai mult ne îndepărtăm de capitală, homofobia se ridică la un nivel din ce în ce mai mare. Când merge vorba de schimbări și implementarea noilor proiecte se vorbește doar despre Chișinău şi se uită de regiunile nord și sud a Moldovei. În aceste zone, în continuare se întâlnește un nivel semnificativ de instigare la ură și homofobie”, Valeria, persoană queer* din Bălți.

Termenul queer este diferit de LGBT, care se referă doar la persoane lesbiene, gay, bisexuale și transgen. Queer include nu doar aceste grupe, dar și persoane intersexuale, pangen și heterosexuali cu practice sexuale considerate non-normative, precum sadomasochism, fetiș, etc. | Wikipedia

Pentru a depăși această situație, proiectul vine cu două programe de grup de suport conduse de un psiholog queer.

”Scopul acestora este de a aduce membrii comunității împreună, combatând sentimentul de singurătate și creând o comunitate de suport. Fiecare program va dura patru luni, cu întâlniri organizate de două ori pe lună, adresând probleme legate de acceptarea de sine și rușinea rezultată adesea din discriminarea socială”, a declarat Vasile Micleușanu, managerul proiectului.

La finalul programelor de suport, vor fi organizate două tabere immersive pentru a oferi îndrumare practică și suport emoțional pentru cel puțin 20 de participanți. Aceste tabere au scopul de a întări reziliența și încrederea în sine în cadrul comunității LGBTQ+ prin intermediul artei.

Total
0
Shares
Total
0
Share