Alte știri

La Biblioteca Națională a fost lansată colecția de publicistică a scriitorului Nicolae Dabija

Pinterest LinkedIn Tumblr

Biblioteca Națională a Republicii Moldova, în colaborare cu Editura Tipo Moldova (Iași) și săptămânalul „Literatura și Arta”, au lansat astăzi colecția de publicistică a scriitorului Nicolae Dabija „Sunt un om fericit”, informează MOLDPRES.

👉 Abonează-te la știrile Telegraph pe Google News, Telegram și Facebook!

Solicitat de agenție, directorul BNRM, Elena Pintilei a menționat că cele 27 de volume reunesc peste 5.000 de articole de educație națională, editoriale din săptămânalul „Literatura şi Arta”, scrise timp de peste 30 de ani de către scriitorul și publicistul Nicolae Dabija.

Potrivit sursei citate, volumele de publicistică au apărut în Colecția „Biblioteca Marii Uniri” și sunt prefațate de cunoscutul istoric român Ioan Scurtu, incluzând articole scrise în perioada anilor 1986-2019. Cărțile sunt însoțite de fotografii, care ilustrează articolele, eseurile, studiile, din care putem stabili ce s-a întâmplat în această perioadă de desprindere de Uniunea Sovietică, care au fost idealurile „generației independenței”. Autorul proiectului, editorul din Iași Aurel Ștefanachi, menționează că volumele au fost editate preț de două luni pentru bibliotecile din România şi Republica Moldova, iar publicistica lui Nicolae Dabija îi va ajuta pe istoricii de mâine „la consemnarea obiectivă a evenimentelor de istorie recentă, la care scriitorul a fost nu doar martor ocular, ci şi participant activ”.

Prezentă la manifestare, Doina Dabija, fiica regretatului scriitor, a afirmat că atunci când au apărut cele 27 de volume, tatăl său a spus că trăiește o frumoasă duminică.

În context, academicianul Mihai Cimpoi a remarcat că Nicolae Dabija a abordat în editorialele sale nu numai probleme ale culturii, ci și ale vieții sociale, politice și economice.

Nicolae Dabija s-a născut la 15 iulie 1948 în satul Codreni, raionul Cimișlia. În 1972 a absolvit Facultatea de Filologie a Universității de Stat din Moldova. În 1975 a debutat cu volumul de versuri „Ochiul al treilea”, urmat de cărțile de poezie „Apă neîncepută”, „Zugravul anonim”, „Aripă sub cămașă”, ”Lacrima care vede”, ”Oul de piatră”, ”Cerul lăuntric”, ”Tăceri asurzitoare”, „Mierla domesticită”, „Fotograful de fulgere”, „Maraton printre gloanțe”, „Psalmi de dragoste” ș.a.

A fost distins cu Ordinul Republicii, Ordinul Steaua României în grad de Comandor, Ordinul Meritul Cultural în grad de Mare Ofițer, Marele Premiu al Festivalului Internațional de Poezie de la Trieste, Premiul „Giacommo Leopardi” al Centrului Mondial al Poeziei din Recanati, Premiul Internațional de Poezie „Umberto Mastroiani”, oferit la Fantana i Liri, Marele Premiu „Dulce Maria Loynaz” al Festivalului Internațional de Poezie de la Havana ș.a. S-a stins din viață la 12 martie 2021.

loading...

Comments are closed.