La ce complicații se poate ajunge în urma unei pneumonii COVID-19

O mare parte dintre oamenii care ies învingători după infectarea cu noul coronavirus rămân cu sechele pulmonare.

Studiile arată că sunt pacienți care, chiar și la trei luni de la vindecare, încă acuză oboseală, dificultăți de respirație și dureri în piept. Totodată, sunt persoane vindecate care își pot pierde până la 30% din funcția pulmonară.

Medicii atrag atenția că cei mai mulți dintre acești pacienți prezintă similitudini cu recuperarea după pneumonie acută sau sindrom de detresă respiratorie acută (ARDS), în care lichidul se acumulează în plămâni.

Tipul de pneumonie adesea asociat cu COVID-19 poate provoca leziuni de lungă durată micilor saci de aer (alveole) din plămâni. Țesutul cicatricial rezultat poate duce la probleme de respirație pe termen mediu și lung. Din acest motiv, monitorizarea imagistică a celor care s-au vindecat de COVID-19 este esențială.

De la începutul pandemiei, medicii urmăresc această boală și încearcă să înțeleagă efectele ei. Tot mai mulți au observat faptul că este necesară monitorizarea pacienților după vindecare pentru că nu puține sunt cazurile în care apar probleme. Și nu este vorba numai de cazurile medii și severe. Au fost observate afectări pulmonare serioase chiar și în cazul pacienților care au făcut o formă ușoară a bolii. Medicii încă studiază dacă aceste efecte sunt permanente sau s-ar putea vindeca în timp.

Obiectivele monitorizării acestor pacienți sunt acelea de a identifica complicațiile după externare, pe termen scurt sau lung. Tusea și dispneea apar încă de la începutul infecției cu noul coronavirus. Apariția lor denotă faptul că virusul a coborât din tractul respirator superior în cel inferior. Aceste simptome sunt cele mai persistente și sunt dominante și în sindromul post-COVID. Sunt o serie de manifestări pe care medicii le-au detectat la pacienții externați, cum ar fi: simptome respiratorii, anomalii obiective ale probelor funcționale respiratorii, pneumonie în organizare – care nu înseamnă pneumonia cu care suntem noi obișnuiți, ci este un fenomen de bronșiolită obliterantă cu pneumonie în organizare și este precursorul fibrozei pulmonare, fibroză pulmonară, bronșiectazii sau boală pulmonară vasculară. De departe, cele mai grave complicații sunt fibroza pulmonară și boala vasculară pulmonară.

Sursa: StirilePROTV

Total
0
Shares
Total
0
Share