Alte știri

La Chișinău a fost inaugurată Reuniunea Teatrelor Naționale Românești

Pinterest LinkedIn Tumblr

Cea de-a șasea ediție a Reuniunii Teatrelor Naționale românești, care se va desfășura la Chișinău, în perioada 15-26 septembrie, în cadrul celei de-a 100-a stagiuni a Teatrului Național ”Mihai Eminescu”, a fost inaugurată ieri seară cu premiera spectacolului ”Istoria comunismului povestită pentru bolnavii mintali” de Matei Vișniec, în regia lui Cristian Hadji-Culea, relatează MOLDPRES.

În debutul manifestării, directorul instituției, Petru Hadârcă a afirmat că ediția din acest an se află sub aura spirituală a lui Ion Caramitru, ex-ministru al Culturii din România, director general al Teatrului Național ”I. L. Caragiale” din București, decedat recent. ”Acest Regal teatral, susținut cu generozitate de Institutul Cultural Român, s-a constituit într-o adevărată platformă a dialogului cultural, oferind artiștilor și spectatorilor șanse de integrare și conexiune la fluxurile creatoare și novatoare ale artei scenice românești și europene”, a mai spus Petru Hadârcă.

Prezent la eveniment, ministrul Culturii, Sergiu Prodan, a menționat că instituția pe care o conduce va susține toate proiectele importante și valorase inițiate anterior, inclusiv Reuniunea Teatrelor Naționale Românești. ”În acest an, cu o evoluție pandemică nefastă, noi încercăm să depunem toate eforturile pentru a nu periclita buna desfășurare a Reuniunii, pentru a asigura accesul publicului în mod sigur la spectacole, la produsul de creație de înaltă calitate”, a accentuat oficialul.

În cadrul evenimentului, Guvernatorul Băncii Naționale, Octavian Armașu, i-a dăruit lui Petru Hadârcă o monedă comemorativă, emisă recent cu ocazia Centenarului Teatrului Național ”Mihai Eminescu”. În posesia monedei comemorative au mai intrat ministrul Culturii, Sergiu Prodan și președintele Institutului Cultural Român, Mirel Taloș.

Prima ediție a Reuniunii Teatrelor Naționale românești a avut loc în 2014, iar inițiatorul proiectului este Petru Hadârcă.

loading...

Comments are closed.