La Chișinău a început campionatul IGSU în memoria pompierilor și salvatorilor căzuți la datorie

Cei mai buni pompieri din țară participă la campionatul aplicativ organizat în memoria colegilor căzuți la datorie.

La competiția care va dura trei zile, 21 de echipe de salvatori își vor demonstra gradul de pregătire profesională în cadrul mai multor probe. Startul campionatului a fost dat astăzi de conducerea Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, pe stadionul Dinamo din capitală. Evenimentul a început cu o ceremonie de comemorare a pompierilor, care și-au pierdut viața în misiuni de lichidare a incendiilor.

„Astăzi inaugurăm pentru a 26-a oară campionatul la sportul aplicativ al salvatorilor și pompierilor. Vă invit să păstrăm un minut de reculegere pentru toți colegii noștri căzuți la datorie.”

Din cele 21 de echipe fac parte 210 de pompieri din toată țara.

„Am început pregătirile undeva de o lună de zile, mai intensiv, dar de obicei anul împrejur facem sport, practicăm. Toate probele sunt grele. Un an de zile cine ia primul loc umblă mai mândru. Colegii tineri care vin în echipă au un stimulent”, spune Evghenii Zuicov, șef DSP, sectorul Centru.

„Am venit să ne arătăm performanțele pe care le facem zi de zi și sunt foarte importante astfel de evenimente că să ne dezvolte spiritul de echipă”, spune pompierul de la Ungheni Andrian Boghian.

Prima probă din competiție a fost pista de 100 de metri cu obstacole, precum și ștafeta combinată cu stingerea unui foc real contra cronometru.

„Asta înseamnă viața, de aici începe totul, spiritul de participare, spiritul de luptă îl caracterizează pe un bărbat, un pompier și un salvator”, menționează pompierul Cristian Costandachi.

„Este dificil și în viața de zi cu zi și în viața sportivă. În fiecare moment chiar și în exercițiu știm că cineva contează pe noi”, spune pompierul Marcel Tambur.

Dacă majoritatea participanților s-au arătat multumiți de performanțele demonstrate, au fost și salvatori care spun că nu au avut noroc de această dată. Este și cazul pompierului Victor Covalenco care, chiar dacă a ajuns primul la finiș, fără ca să observe a lăsat în urmă focul nestins, fapt care descalifică participantul, dar și echipa din care face parte.

„Am văzut că s-a stins, dar pe urmă s-a mai aprins, mă rog. M-am asigurat dar cred că undeva mai rămâne. E obijduitor, băieții au mizat mult pe rezultatele mele”, spune pompierul Victor Covalenco.

Competiția a fost supravegheată de arbitri profesioniști.

„Noi suntem pentru a asigura tehnica securității, a verifica dacă nu sunt încălcări ale regulamentului de bază și pentru a cronometra timpul fiecărei echipe, la etape”, menționează arbitrul Iulia Butuc.

Conform programului, competițiile vor dura până în data de 13 septembrie, ziua când vor fi desemnați învingătorii.

„În aceste competiții sunt exersate nouă probe care sunt specifice și caracteristice doar serviciului de pompieri și salvatori. Probele, în mare parte nu s-au schimbat de când există aceste competiții, doar că am adăugat unele, care până acum nu erau. Proba pentru salvatori este o probă nouă, ea este în principiu preluată din UE. Colegii din UE fac această probă la campionatele lor”, a specificat șeful IGSU, Alexandru Oprea.

Campionatul a fost lansat în anul 1995 și se desfășoară, tradițional, în fiecare toamnă. Potrivit Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, până în prezent în misiuni de serviciu și-au pierdut viața nouă salvatori și pompieri.

 

Total
0
Shares
Total
0
Share