La Chișinău a început Ziua Națională a Vinului

Vinul Moldovei este sărbătorit astăzi în centrul capitalei, acolo unde a început cea de-a XVII-a ediție a Zilei Naționale a Vinului. Muzica și dansurile populare, bucatele tradiționale și vinul de calitate au creat o atmosferă specială la cea mai mare sărbătoare dedicată tradițiilor și culturii vitivinicole din țara noastră, informează MOLDPRES.

Locuitorii și oaspeții capitalei au avut parte de un adevărat spectacol, principala atracție fiind vinurile expuse de cei peste 60 de producători din patru regiuni cu Indicație Geografică Protejată (IGP).

La eveniment a fost amenajată și o curte țărănească, dotată cu butoaie, teasc, struguri și coșuri din lozie. Cei care au ales să vină în centrul capitalei, pot participa la o școală a vinului, pot admira lucrări ale mai multor meșteri populari și pot gusta bucate tradiționale, alături de un „Vin din sufletul Moldovei”, acesta fiind și genericul sărbătorii din anul curent. De la eveniment nu a lipsit muzica bună, pe scena din centrul capitalei urcând mai mulți artiști autohtoni și ansambluri folclorice de pe tot teritoriul țări.

Prezent la inaugurarea evenimentului, Prim-ministrul Pavel Filip a declarat că vinurile Moldovei sunt produse cu multă muncă și dragoste și au devenit o carte de vizită a țării noastre. „Suntem o țară cu oameni primitori și deschiși, oameni care îl cinstesc cu generozitate din puținul lor pe orice oaspete care le calcă pragul. Vinurile din Moldova, la fel ca și poporul nostru, au trecut prin chinuri, prin perioade complicate, prin embargouri impuse de Rusia, după care au luat calea spre UE. La fel și poporul nostru: am trecut prin multe greutăți, dar suntem determinați în calea noastră spre marea familie europeană”, a spus Filip.

Ministrul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Nicolae Ciubuc, a afirmat că misiunea sărbătorii este de a promova vinurile și imaginea Republicii Moldova ca țară vitivinolă. Potrivit ministrului, în pofida greutăților care există privind identificarea piețelor de desfacere, sectorul vitivinicol continuă să se dezvolte cu pași mici, dar siguri.

Gheorghe Arpentin, director al Oficiului Național al Viei și Vinului a afirmat că în premieră, în acest an, sărbătoarea este marcată concomitent și la București.

Anul trecut, Ziua Națională a Vinului a reunit 47 de producători autohtoni și a atras numeroși turiști străini.

În perioada 1 august 2017 – 31 iulie 2018, volumul total al exporturilor de vinuri moldovenești a atins cifra de 14.39 mln dal, ceea ce înseamnă o creștere cu 3% față de aceeași perioadă a anului trecut. În acest an, viticultorii vor recolta mai mulți struguri decât în 2017, producția globală estimativă de struguri fiind de 660 mii tone.

Total
0
Shares
 
Total
0
Share