La două săptămâni după vizita oficialilor moldoveni în SUA, Departamentul de Stat a anunțat că a tăiat 14,6 milioane de dolari destinați presei și ONG-urilor din Moldova

La două săptămâni după vizita oficială în Statele Unite a președintelui Parlamentului Republicii Moldova și a ministrului de Externe, Mihai Popșoi, și chiar în zilele în care o delegație bipartizană a Congresului SUA s-a aflat la Chișinău, administrația americană a anunțat anularea unui grant în valoare de 14,6 milioane de dolari destinat presei și organizațiilor neguvernamentale din Republica Moldova.

Potrivit publicației Washington Free Beacon, grantul anulat făcea parte dintr-un program menit să sprijine „sustenabilitatea redacțiilor și implicarea civică în Moldova” și era gestionat prin intermediul fondurilor externe alocate de Departamentul de Stat și, în unele cazuri, USAID. Decizia face parte dintr-o tăiere mai amplă, care vizează 139 de granturi, în valoare totală de 214 milioane de dolari.

„Sub conducerea secretarului Rubio, Departamentul de Stat a anulat alte 139 de granturi în valoare de 214 milioane de dolari”, a anunțat purtătoarea de cuvânt Tammy Bruce în briefingul de presă din 15 aprilie. Ea a citat direct mesajul transmis de secretarul de stat Marco Rubio: „Contribuabilii americani nu ar trebui să finanțeze programe greșite… Ne ocupăm de haosul lăsat de administrația precedentă și reconstruim o agenție concentrată pe principiul America First.”

Între granturile eliminate figurează și alte proiecte finanțate în străinătate, precum:
– 5,2 milioane USD pentru „diversitatea media” în Regatul Unit;
– 2,4 milioane USD pentru „combaterea dezinformării prin conținut creativ” în Belarus;
– 1 milion USD pentru „drepturile lucrătorilor gig” în Brazilia;
– 750.000 USD pentru „construirea mișcării lucrătorilor domestici migranți” în Liban.

Purtătoarea de cuvânt a negat că această decizie ar semnala o retragere a SUA din angajamentele sale globale: „Angajamentul nostru pentru asistența externă nu s-a schimbat. Este în natura noastră, ca americani. Este ceea ce facem.” Totodată, Bruce a ținut să sublinieze că ajutorul internațional „nu este folosit ca armă”, ci direcționat „doar dacă este justificat și în interesul Statelor Unite”.

Total
0
Shares
Total
0
Share