La Erevan a avut loc Reuniunea anuală BERD

Vicepremierul Dumitru Alaiba a participat la cea de-a 33-a Reuniune anuală a Consiliului Guvernatorilor European Bank for Reconstruction and Development (EBRD) 2024, care a avut loc la Erevan.

În marja evenimentului au fost discutate perspectivele investițiilor în Moldova, iar viceprim-ministrul Alaiba, în calitatea sa de guvernator al Republicii Moldova la BERD a vorbit despre realizările, dar și reformele în derulare pentru îmbunătățirea climatului investițional și atragerea investitorilor străini. A menționat despre eforturile de creștere economică accelerată, ceea ce înseamnă și investiții, locuri noi de muncă, bani în bugetul statului și capacitate de export. Dumitru Alaiba a accentuat și succesul în domeniul digitalizării: “Avem deja circa 60% din servicii publice pentru antreprenori digitalizate, tăiem nemilos din birocrație, actualizăm legile învechite și simplificăm cât mai mult interacțiunea antreprenorilor cu statul. Obiectivul nostru rămâne neschimbat – transformăm Moldova în cea mai atractivă și prietenoasă țară din regiune pentru afaceri. Ne dorim o economie mai puternică pe termen lung. De aceea, facem schimbări importante și inovatoare care ne vor ajuta să creștem accelerat.”

În contextual acestui eveniment, pe parcursul a două zile, ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizării, Dumitru Alaiba a avut întâlniri, cu mai mulți oficiali. Cu Matteo Patrone, vicepreședintele pentru sectorul bancar BERD, cu care a discutat despre mai multe subiecte importante pentru parcursul european al Republicii Moldova și a mulțumit pentru susținere. Relația cu UE este una foarte bună și constructivă, cu accent pe progrese pe termen lung.

O altă întâlnire a fost cu Dominique Paravicini, șeful Departamentului de Cooperare și Dezvoltare Economică, discuțiile căreia au ținut de Acordul de Liber Schimb cu EFTA, ratificat recent în Parlamentul Republicii Moldova, care deschide noi piețe și oportunități pentru exportatorii noștri. Cei doi au discutat și despre prioritățile MDED în economie: atragerea investițiilor, extinderea accesului la piețele internaționale și generarea de locuri de muncă bine plătite. Perspectivele anul curent sunt pozitive pentru economia Republicii Moldova, cu creșteri în sectorul industrial, agricol și în exporturi.

Dumitru Alaiba s-a întâlnit și cu Thomas Östros, vicepreședintele Băncii Europene de Investiții (European Investment Bank), discutând despre sprijinul esențial oferit antreprenorilor și necesitatea de a atrage noi investiții în țara noastră. În context, a fost menționat noul Program de Dezvoltare Industrială, un document strategic în care au fost identificate mai multe sectoare ale industriei, pentru a fi valorificate.

O altă întrevedere a fost cu Gintare Skaliste, ministra Finanțelor din Lituania, care este și vicepreședinta Consiliului Guvernatorilor European Bank for Reconstruction and Development (EBRD), în discuții mulțumind Lituaniei pentru ajutorul de expertiză și sprijinul tehnic pentru a facilita acest proces.

Alte întâlniri au avut loc cu Tore Onshuus Sandvik, secretar de stat al Departamentului Politici Comerciale, Ministerul Regal Norvegian pentru Comerț, Industrie și Pescuit și cu Paweł Karbownik, viceministrul Finanțelor al Poloniei. Aici discuția a ținut de subiectul aderării țării noastre la UE, având în vedere că doar sectorul economic constituie 1/3 dintre capitolele pentru integrare, iar Polonia este un susținător important în acest sens.

Încă o întrevedere a avut loc cu reprezentanții delegației germane: Karl Matthias Klause, director supleant pentru Germania la BERD Londra, Horst Becker de la Ministerul Federal de Finanțe și Brigitte Schwadorf Ruckdeschel, directoare supleantă pentru Germania la BERD, unde s-a discutat despre transformările din Republica Moldova și eforturile de a crea condiții favorabile pentru dezvoltarea afacerilor și atragerea investițiilor.

Despre transformările din Republica Moldova și eforturile noastre de a crea condiții favorabile pentru dezvoltarea afacerilor și atragerea investițiilor, vicepremierul Alaiba a discutat cu reprezentanții delegației germane: Karl Matthias Klause, director supleant pentru Germania la BERD Londra, Horst Becker de la Ministerul Federal de Finanțe și Brigitte Schwadorf Ruckdeschel, directoare supleantă pentru Germania la BERD.

Întâlnirea cu Valdis Dombrovskis, vicepreședintele Comisiei Europene a fost o ocazie oportună pentru a mulțumi pentru sprijinul Comisiei și eforturile colegilor europeni pentru recenta decizie de a reînnoi, pentru încă un an, suspendarea taxelor de import și a contingentelor la exporturile noastre către UE. Uniunea Europeană este principalul partener comercial al țării noastre, reprezentând 53% din totalul comerțului și 65,17% din cel al exporturilor.

În marja aceluiași eveniment de la Erevan a urmat sesiunea „Moldova Investment Outlook”, unde Dumitru Alaiba a prezentat Moldova ca o țară plină de oportunități și inovație, care se adaptează și evoluează.

Moldova produce 1% din componentele auto ale lumii. Este printre primele 20 de țări producătoare de vin din lume, primele 3 exportatoare de prune și primele 5 exportatoare de cireșe. Țara noastră se poate lăuda cu cea mai mare companie de IT din europa de Sud-Est (Endava), una din cele mai digitalizate bănci din regiune (MAIB) și un sector telecomunicațiilor cu reglementări moderne și perspective mari de dezvoltare, oferind întregii economii conectivitate de înaltă calitate la preț optim (Moldcell).

Se muncește pentru a avea în Moldova o economie rezilientă, dinamică și orientată către viitor, gata să primească investitori din întreaga lume.

Cea de-a 33-a Reuniune anuală a Consiliului Guvernatorilor BERD 2024 a reunit experți din industrie, lideri de afaceri și membri BERD pentru a-și împărtăși perspectivele.

Discuțiile au vizat modalitățile de ajutor pentru economiile din regiunile BERD, cu scop de dezvoltare și adaptare la un mediu în continuă schimbare. Panelurile de discuții au ținut de domeniul macroeconomic, îmbunătățirea accesului la finanțare, energie regenerabilă, resurse naturale, infrastructură durabilă, incluziune economică și digitalizare și tehnologie.

De-a lungul anilor, BERD a implementat în Republica Moldova peste 170 de proiecte, iar volumul investițiilor a ajuns la 2,3 milioane de euro. BERD a fost și este un partener valoros în dezvoltarea economică a țării noastre.

Total
0
Shares
Total
0
Share