Politică

La îndemnul condamnatului Ilan Șor, „Pentru Moldova” cere Israelului să ajute de urgență Moldova în lupta cu COVID-19

Pinterest LinkedIn Tumblr

Platforma parlamentară „Pentru Moldova” a trimis mai multe scrisori conducerii Israelului, pentru a oferi, în regim de urgență, ajutor Moldovei în depășirea crizei pandemice care lovit țara noastră. Scrisorile au fost adresate, din numele liderului Partidului „ȘOR”, Ilan Șor, speak-erului Knesset-ului israelian, Yariv Levin, deputatului Knesset-ului, Tali Ploskov, precum și ministrului Sănătății din Israel, Yuli-Yoel Edelstein. Anunțul despre expedierea scrisorilor a fost făcut de către deputații Ruxanda Glavan și Igor Himici, în cadrul unui briefing de presă susținut la Parlament.

„Am ajuns în neverosimila situație în care oamenii mor, iar unii fac imunitate la durerea și tragediile lor. Numărul de infectări crește, numărul de decese crește, sistemul spitalicesc este, practic, în colaps. Guvernul, se pare, că ghicește în stele, iar președintele vrea anticipate. O situație de o absurditate nemaiîntâlnită până acum. Toată lumea a așteptat, cu naivitate, să se întâmple o minune și să revină la masa de dialog. Cu declarații sterile pe Facebook sau la TV nu poate fi rezolvată nicio problemă reală a oamenilor, darămite o situație complicată în care s-a pomenit Republica Moldova”, a declarat Ruxanda Glavan.

Glavan mai spune că este evident faptul că în următoarea perioadă nu se întrevede o îmbunătățire a situației, motiv pentru care se cer măsuri urgente pentru a combate pandemia de coronavirus.

„Nu este clar când vor ajunge în țară vaccinuri pentru toți cetățenii Republicii Moldova. Nu este clar de unde și în ce formă vor ajunge acestea. Prin urmare, toți deputații din Platforma „Pentru Moldova” au răspuns apelului colegului nostru, Ilan Șor, și au decis să acționeze pentru a mișca câtuși de puțin carul din loc. Israel este o țară model pentru întreaga lume civilizată în ceea ce privește reușita combaterii pandemiei. Este o țară – lider mondial, după procentul de vaccinare a populației. În acest moment, mai mult de jumătate din populația Israelului este complet vaccinată, iar până la sfârșitul lunii martie cei care nu au primit a doua doză de vaccin, o vor primi”, a mai spus Glavan.

Deputatul Platformei parlamentare „Pentru Moldova” a mai adăugat că cetățenii din Republica Moldova au nevoie de ajutor real, pentru ca Planul de imunizare să nu rămână doar pe hârtie.

„Țara are nevoie de ajutorul tuturor partenerilor și le mulțumim, pe această cale, tuturor celor care ne-au întins o mână de ajutor. Este nevoie să extindem și să convingem alți specialiști și parteneri, inclusiv pe cei din Israel să ne ajute și să negocieze, inclusiv, alături de Republica Moldova achiziția vaccinurilor anti-COVID. Facem apel la toți decidenții și politicienii din Republica Moldova. E timpul să coborâm de pe baricade și să se implice personal și plenipotențiar în soluționarea crizei pandemice. Fiecare politician care face declarații trebuie să-și asume și public identificarea tuturor căilor de achiziție sau de donație a vaccinului anti-COVID pentru toți cetățenii Republicii Moldova ”, a menționat Glavan.

La rândul său, deputatul Partidului „ȘOR”, Igor Himici, a declarat că Israelul a fost întotdeauna aproape de cetățenii Republicii Moldova și de nevoile lor.

„Chiar dacă distanța dintre țările noastre nu este atât de mică, Israelul ne-a sprijinit de fiecare dată și le-a asigurat cetățenilor noștri locuri de muncă. Mai mult, printre politicienii de rang înalt din Israel se numără și emigranți moldoveni. Unul dintre ei este și deputatul Knesset-ului, Tale Ploskov. Partidului „ȘOR” a fost întotdeauna pentru dezvoltarea unor relații de prietenie cu toate statele. Însă, în ceea ce privește procesul de vaccinare, Israelul a arătat că este pe primul loc în lume și avem ce să învățăm de la ei. Totuși, nu trebuie să ne învățăm de la ei doar cum să organizăm campania de vaccinare, ci și modul în care politicienii de acolo se comportă în situații de criză, atunci când viața oamenilor se află în pericol”, a declarat Igor Himici.
De asemenea, Himici a criticat comportamentul politic al președintelui Maia Sandu.

„Nu vreau să politizez tema pandemiei – au făcut-o alții înaintea mea, însă mă adresez întregii clase politice să lase la o parte orgoliile. Când oamenii mor, sistemul medical e aproape de colaps, iar economia e la pământ, nu e timpul să pui condiții și să ceri alegeri anticipate. Ne putem pomeni în situația în care nu va mai avea cine merge la alegeri”, a mai spus Himici.

loading...

Comments are closed.