La Moscova, Ilan Șor a vorbit cu moldovenii despre referendumul constituțional din octombrie

Liderul Blocului politic „Victorie”, Ilan Șor, a avut la sfârșitul săptămânii o întâlnire cu activiștii la Moscova, unde au discutat despre lansarea campaniei de informare „Stop UE”, desfășurarea Festivalului Prieteniei între Popoare în Găgăuzia, Taraclia, Bălți, Orhei, situația politică din țară și alte probleme.

„Știți că regimul Sandu va organiza un referendum cu privire la aderarea Moldovei la UE. Este important să răspundem „nu” pentru ca autoritățile să înțeleagă că trebuie să țină cont de popor, pentru că altfel vom pierde ultimele rămășițe ale identității moldovenești”, a spus Șor.

Liderul opoziției este sigur că UE înseamnă prăbușirea definitivă a complexului agro-industrial moldovenesc. Produsele agrarienilor autohtoni nu sunt necesare în Europa, iar agricultorii sunt în dificultate. Singura alternativă este aderarea la Uniunea Economică Eurasiatică.

De asemenea, politicianul a condamnat ferm acțiunile autorităților, care opresc oamenii la aeroport, îi interoghează, confiscă bani și nu-i lasă pe cetățeni să plece acasă sub pretexte inventate.

„Ne opunem acestei anarhii. Susținătorii noștri confirmă: ei nu se lasă intimidați. Dacă renunțăm într-o astfel de situație, ar însemna să o lăsăm pe Sandu și pe gardienii regimului ei să-și atingă scopul”, a declarat Ilan Șor.

Liderul Blocului „Victorie” a remarcat cât de important pentru oameni este Festivalul Prieteniei între Popoare, care s-a desfășurat în orașele din Moldova.

„Noi credem că acest festival a devenit foarte grăitor. Mii de oameni au venit să participe, arătând un interes sincer față de țările UEE. Acest lucru vorbește foarte elocvent despre cu cine se asociază moldovenii! Bineînțeles, festivalul ar trebui să fie organizat în mod regulat”, a declarat Ilan Șor.

Pe data de 20 octombrie 2024, cetățenii vor răspunde la întrebarea „Susțineți modificarea Constituției în vederea aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană?”.

Referendumul va fi organizat pe data de 20 octombrie 2024. Se va supune referendumului proiectul de lege pentru modificarea Constituției Republicii Moldova, exprimat prin întrebarea „Susțineți modificarea Constituției în vederea aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană?”.

Proiectul de modificare a Constituției Republicii Moldova prevede completarea Constituției cu două alineate noi, prin care se reconfirmă identitatea europeană a poporului Republicii Moldova și a ireversibilității parcursului european al țării noastre. De asemenea, integrarea Republicii Moldova în Uniunea Europeană va fi declarată drept obiectiv strategic al țării. Documentul mai prevede completarea Constituției cu un nou titlu – „Integrarea în Uniunea Europeană”. Astfel, se propune ca aderarea Republicii Moldova la tratatele constitutive ale Uniunii Europene, precum și aderarea la actele de revizuire a tratatelor constitutive ale Uniunii Europene să se realizeze de Parlament prin lege organică, iar prevederile tratatelor constitutive ale Uniunii Europene, precum și ale celorlalte acte juridice cu caracter obligatoriu ale Uniunii Europene să aibă prioritate față de dispozițiile contrare din legile interne, cu respectarea prevederilor actului de aderare.

Referendumul republican constituțional va fi organizat la inițiativa Maiei Sandu. Inițiativa de revizuire a Constituției Republicii Moldova a fost semnată de 46 de deputați și a fost avizată de Curtea Constituțională.

Total
0
Shares
Total
0
Share