Alte știri

La Procuratura raionului Cimișlia a fost creată prima cameră specială de audiere cu înregistrare audio-video

Pinterest LinkedIn Tumblr

În Procuratura raionului Cimișlia a fost creată o cameră specială de audieri pentru participanții la procesul penal, cu posibilitatea de înregistrare audio-video. Astfel, se aplică standarde de calitate înaltă în abordarea cazurilor penale în care sunt efectuate acțiuni procesuale de audiere.

Această premieră a fost posibilă datorită susținerii Suediei, oferită prin intermediul proiectului „Consolidarea eficienței și accesului la justiție în Moldova” implementat de PNUD Moldova, în parteneriat cu Asociația Obștească „INVENTO”.

Lucrările de renovare s-au desfășurat în august – septembrie 2021, costurile cifrându-se la peste 70.000 de lei. A fost amenajat un spațiu de 38,5 m2. Acesta este protejat prin perete-oglindă, pentru a permite recunoașterea suspecților în condiții de siguranță și confidențialitate. Încăperea a fost oferită de Procuratura Cimișlia. Totodată, sala a fost izolată fonic și dotată cu echipament modern, precum camere de înregistrat video și microfoane.

Astfel, va fi asigurată exactitatea şi plenitudinea fixării mijloacelor de probă, transmițând atât partea de conţinut a audierii, cât şi latura emoţională a persoanelor audiate.

„Audierea este probabil unica acţiune procesuală fără de care nu se poate realiza nicio cauză penală. Ne bucurăm că dispunem acum de posibilitatea de înregistrare video, care reflectă starea psihică, fiindcă înregistrările audio nu fixează gesturile şi mimica părţii sau persoanei audiate”, subliniază Ruslan Caraivan, procuror șef la Procuratura Cimișlia.

Anterior, acțiunile procesuale, inclusiv de recunoaștere, erau făcute într-o cameră cu dimensiuni de 19,25 m2, care nu era dotată conform standardelor naționale și internaționale.

În continuare, Procuratura Cimișlia va asigura întreținerea spațiului. De camera de interogare ar putea beneficia, la solicitare, și procuraturile din vecinătate (Leova, UTA Găgăuzia, Hîncești, Basarabeasca).

Judecătoria din același raion are în gestiune o cameră de audieri pentru copii. Acum, aceste două camere vor fi conectate prin intermediul unui software, permițând accesul la înregistrările video efectuate.

Ideea de a amenaja o asemenea cameră specială de audiere este o inițiativă locală, care a apărut în urma unui program de consolidare a capacităților profesioniștilor din sectorul justiției, susținut de proiectul „Consolidarea eficienței și accesului la justiție în Moldova” pentru regiunile Criuleni, Soroca, Cimișlia și Comrat. Acum, proiectul susține realizarea a câteva astfel de inițiative.

loading...

Comments are closed.