La propunerea PAS, femeile vor avea dreptul de a realiza venituri în perioada concediului de maternitate

Femeile vor avea dreptul de a realiza venituri în perioada concediului de maternitate beneficiind, totodată, și de indemnizația de maternitate. Deputatele PAS Marina Morozova, Marcela Adam și Victoria Cazacu au înregistrat un proiect de lege în acest sens, care introduce modificări în Codul Muncii și Legea privind indemnizațiile pentru incapacitate temporară de muncă și alte prestații de asigurări sociale.

Proiectul va oferi mai multă echitate femeilor care muncesc în perioada concediului de maternitate și va combate fenomenul salariilor în plic.

„La moment, femeia care alege să activeze în perioada concediului de maternitate primește doar salariul, fiind lipsită de indemnizaţie. Considerăm că este nedrept și că este încălcat principiul egalității, care asigură tuturor participanților la sistemul public de asigurări sociale un tratament nediscriminatoriu”, a explicat deputata PAS Marina Morozova.

Inițiativa legislativă a apărut în urma discuțiilor cu mai multe femei care vor să rămână active și în perioada concediului de maternitate.

„Modificarea propusă este o opțiune doar pentru acele femei care se simt bine pe parcursul concediului de maternitate și vor să lucreze avand un acord cu angajatorul în acest sens. Iar în cazul în care aleg să lucreze – să aibă dreptul la toate plățile – atât salariul pentru munca prestată, cât și indemnizația asigurată”, a mai precizat Marina Morozova.

O altă modificare ține de calculul indemnizației. Indemnizația va putea fi calculată automat din venitul soției/soțului care are un salariu mai mare. Astfel, femeile care au un venit mai mic decât al soțului nu vor fi nevoite să se elibereze de la serviciu pentru a primi statutul de soţie aflată la întreţinerea soţului asigurat, cum se practică la moment.

Deputata PAS Marcela Adam: „Este prima inițiativă lansată pe Platforma Femeilor Deputate din Parlamentului Republicii Moldova. Ne propunem o agendă ambițioasă, iar scopul principal este să încurajăm progresul social al fiecărei femei și fete din țara noastră”.

Total
0
Shares
Total
0
Share