Economic

La propunerea socialiștilor, Parlamentul a modificat legislația privind achizițiile publice

Pinterest LinkedIn Tumblr

Parlamentul a aprobat în prima lectură un proiect de lege care are drept scop combaterea practicii contestațiilor neîntemeiate, informează Telegraph.md, cu referire la comunicatul de presă al Parlamentului.

Modificările la Legea privind achizițiile publice au drept scop reglementarea situațiilor în care, din cauza unor contestații nefondate, are loc tărăgănarea achizițiilor de servicii sau bunuri și implementării unor proiecte de importanță social-economică.

În acest sens se propune introducerea conceptului garanției bunei intenții pentru contestările neîntemeiate, în mărime de 1% din valoarea lotului contestat, dar nu mai mult de 100 de mii de lei.

”Ideea a venit ca rezultat al discuțiilor cu persoanele responsabile din domeniul sănătății, în special în perioada pandemiei, când se întâmplau multiple cazuri de contestații nemotivate sau nefondate din partea agenților economici, care au cauzat deseori situații de imposibilitate de executare a contractelor. Iar acest fenomen afectează și alte domenii: școlile, grădinițele, spitalele rămân nerenovate, drumurile nereparate, echipamente medicale neachiziționate”, a argumentat unul din autorii proiectului, deputatul Fracțiunii parlamentare a Blocului Comuniștilor și Socialiștilor, Alla Darovannaia.

În opinia autorilor, acest proiect de lege nu doar va elimina practica vicioasă a contestațiilor neîntemeiate, dar și va genera încasări suplimentare la bugetul de stat.

PROIECTUL de lege pentru modificarea Legii privind achizițiile publice urmează a fi votat în cea de-a doua lectură.

loading...

Comments are closed.