La referendumul din toamnă trebuie să fie și întrebarea despre aderarea la Uniunea Euroasiatică, susține Iuri Vitneanski, unul din liderii Partidului ”Renaștere”

Iuri Vitneanski

Iuri Vitneanski, unul din liderii Partidului politic „Renaștere”, a propus o nouă abordare privind referendumul național planificat pentru toamna acestui an. Vitneanski a menționat că este important să fie clarificată poziția cetățenilor în ceea ce privește integrarea europeană sau euroasiatică, scrie sinteza.org

Potrivit propunerii sale, referendumul ar trebui să includă două întrebări, una referitoare la perspectiva de integrare în Uniunea Europeană (UE), iar cealaltă privind integrarea în Uniunea Economică Eurasiatică (UEE). Argumentul său este că această abordare va oferi o imagine mai clară și mai detaliată a preferințelor și aspirațiilor cetățenilor.

Amintim că în decembrie 2023, președintele Maia Sandu a cerut să fie organizat, în toamna anului 2024, un referendum despre aderarea Moldovei la UE, anunțând și că va candida pentru un nou mandat. În scurt timp, majoritatea deputaților partidului de guvernământ PAS a modificat Codul Electoral astfel încât referendumul să poată avea loc în aceeași zi cu alegerile prezidențiale, parlamentare sau locale.

Opoziția pro-rusă a anunțat deja că își va îndemna susținătorii să boicoteze referendumul. Alte partide și-au arătat susținerea pentru plebiscit, dar au fost împotrivă ca acesta să aibă loc concomitent cu prezidențialele.

Unii analiști politici au spus că în acest fel Maia Sandu ar încerca să obțină un scor mai mare la alegerile din toamnă, iar alții – că, dacă referendumul va avea loc într-o altă zi, nu va aduna suficienți oameni la urne.

Totodată, guvernarea pro-europeană de la Chișinău se teme că Rusia ar putea interveni în procesul electoral pentru a deturna integrarea europeană a Republicii Moldova.

Total
0
Shares
Total
0
Share