La ședința CSS au participat judecători de la CSJ, precum și judecători din cadrul unor instanțe judecătorești

La 26 ianuarie 2024, Președinta Republicii Moldova Maia Sandu a convocat Consiliul Suprem de Securitate (CSS), la care s-a discutat situația din domeniul justiției. În cadrul evenimentului s-a reiterat despre fenomenul corupției, ca fiind una dintre amenințările grave la adresa securității statului indicate și în Strategia Națională de Securitate, adoptată recent. Strategia identifică corupția, inclusiv în sistemul de justiție, drept o amenințare gravă la adresa securității statului și a cetățenilor.

La ședință, pe lângă membrii CSS, au fost invitați membrii Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), judecători de la Curtea Suprema de Justitie (CSJ), precum și judecători din cadrul unor instanțe judecătorești. În același timp, la eveniment au participat Procurorul General și membrii Consiliului Superior al Procurorilor.

Printre altele, membrii CSM și judecătorii prezenți la întrunire au făcut referire la procesul de ocupare a funcțiilor vacante și evaluarea extraordinară (pre-vetting) a membrilor CSM și organelor sale specializate, precum și la impactul asupra înfăptuirii justiției de către instanțele judecătorești și exercitării atribuțiilor constituționale ale CSM. În cadrul ședinței convocate au fost menționate provocările în procesul de examinare a procedurilor disciplinare și necesitatea mai multor prevederi legislative.

În final, CSM, împreună cu Ministerul Justiției al Republicii Moldova și alte instituții responsabile, au convenit asupra necesității eficientizării comunicării interinstituționale și consolidării eforturilor anticorupție, în limitele competențelor ce le revin.

Total
0
Shares
Total
0
Share