Alte știri

La Ungheni este construit un nou apeduct cu suportul UE

Pinterest LinkedIn Tumblr

Un nou apeduct este construit în centrul municipiului Ungheni, cu suportul acordat de Uniunea Europeană. Rețeaua, cu o lungime de peste 1600 de metri, urmează să fie terminată până la sfârșitul anului curent şi va asigura cu apă potabilă mai mult de 24 mii de localnici, transmite moldpres.

Urmăriți-ne și pe Telegram!

Lucrările de construcție au demarat în luna august, iar acțiunea este parte a procesului de modernizare a centrului municipiului Ungheni, realizată de Programul EU4Moldova: Regiuni-cheie, finanțat și ghidat strategic de UE, implementat de Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) și Fondul Naţiunilor Unite pentru Copii (UNICEF).

Investiția, în valoare de 210 170 de euro, este asigurată din fonduri europene, municipalitatea contribuind suplimentar cu 893 868 lei (46 mii de euro). Noul apeduct este parte magistrală a traseului de apă potabilă în municipiul Ungheni ce interconectează cele șapte cartiere din oraș.

„Sunt bucuros să subliniez că în pofida situației dificile cauzate de pandemia COVID, programul „EU4Moldova: Regiuni-cheie” progresează constant în implementare, aducând beneficii tangibile pentru viața de zi cu zi a oamenilor, cum ar fi acces sigur la apă potabilă, reducerea pierderilor de bani și apă, precum și îmbunătățirea managementului resurselor de apă. Programul reprezintă o agendă transformațională ce deschide calea spre recuperarea economică rapidă post-Covid, implică o inițiativă inovatoare de utilizare a tehnologiilor TIC și a principiilor economiei verzi, pentru a spori substanțial calitatea vieții oamenilor”, a declarat Peter Michalko, ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova.

Rețeaua de distribuție din municipiul Ungheni este învechită și nu a fost renovată, cu mici excepții, din 1978, anul construcției apeductului din Ungheni. Reţeaua este într-o stare avariată, motiv din care deseori au loc spargeri ale țevilor, deteriorări ce duc la pierderi considerabile de apă, cheltuieli pentru lichidarea avariilor și repararea porțiunilor afectate.

„Gradul de uzură al țevilor de apeduct este de peste 150%, iar 24% din apă nu ajunge la robinet din cauza pierderilor în rețeaua publică de distribuție. Zeci de mii de lei sunt cheltuiți anual din bugetul local pentru repararea segmentelor avariate, intervenții la rețelele de aprovizionare cu apă fiind efectuate în fiecare lună. Din această cauză asistăm deseori la deconectări de apă”, a estimat Alexandru Ambros, primarul municipiului Ungheni.

Noul sistem va asigura cetățenii din Ungheni cu acces la apă potabilă și va îmbunătăți condițiile de viață a locuitorilor municipiului. Acesta reprezintă primul proiect de infrastructură lansat de programul EU4Moldova: Regiuni-cheie.

„Reabilitarea sistemului de aprovizionare cu apă este esențială în asigurarea accesului la servicii publice de calitate deopotrivă pentru cetățeni și sectorul de afaceri, precum și în conectarea la rețelele de distribuție ale altor cartiere ale orașului, inclusiv zona industrială a Ungheniului, unde este localizată Zona Economică Liberă”, susține Dima Al-Khatib, reprezentant rezident al Programului Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare.

Programul „EU4Moldova: regiuni-cheie” (2019-2024) susține dezvoltarea social-economică inteligentă, ecologică, incluzivă și durabilă în regiunile Cahul și Ungheni, pentru a asigura cetățenilor o calitate mai bună a vieții. Programul are un buget total de 23 milioane de euro, fiind finanțat de Uniunea Europeană și implementat de PNUD și UNICEF.

loading...

Comments are closed.