Externe

La Washington, ministrul de Externe al Germaniei va afirma importanța dialogului cu Rusia

Pinterest LinkedIn Tumblr

Ministrul de Externe german Annalena Baerbock, care se deplasează miercuri la Washington pentru a discuta cu secretarul de stat american Antony Blinken, a anunţat că va reafirma importanţa dialogului cu Rusia pentru a se preveni un conflict legat de Ucraina, informează Reuters, sursă citată de Agerpres.

”Cu privire la Rusia, mesajul comun de la europeni şi de la guvernul SUA este clar: acţiunile Rusiei vin cu un preţ clar şi singura cale de a ieşi din criză este prin dialog”, a subliniat Annalena Baerbock într-o declaraţie.

”Intrăm într-o fază decisivă în care sunt iminente discuţii importante la diferite niveluri. Şi chiar dacă formatele discuţiilor variază, mesajele noastre în calitate de parteneri transatlantici către guvernul de la Moscova sunt aceleaşi întotdeauna”, a adăugat şefa diplomaţiei germane.

Pe fondul consolidării militare ruse la frontiera cu Ucraina, SUA şi Rusia vor avea convorbiri în 10 ianuarie, la Geneva. Ulterior, în 12 ianuarie, va avea loc o reuniune a Consiliului NATO-Rusia la nivel de ambasadori.

În ultimele luni, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, i-a propus de mai multe ori Moscovei să reia dialogul în cadrul Consiliului NATO-Rusia, organism de cooperare creat în 2002; acest dialog este în prezent suspendat din cauza conflictului din Ucraina.

Alianţa Nord-Atlantică a denunţat constant, în ultimii ani, anexarea de către Rusia a peninsulei ucrainene Crimeea, în martie 2014, şi a cerut respectarea suveranităţii şi a integrităţii teritoriale ale Ucrainei.

loading...

Comments are closed.