Alte știri

Laboratoarele din țară vor primi autoclave din partea OMS şi USAID

Pinterest LinkedIn Tumblr

Treisprezece autoclave pentru asigurarea regulilor de biosecuritate în contextul gestionării deșeurilor infecțioase au fost procurate și livrate ieri Agenției Naționale pentru Sănătate Publică (ANSP). Acțiunea face parte din activitățile comune ale Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) și Agenţiei SUA pentru Dezvoltare Internaţională (USAID), parte a asistenței umanitare în domeniul sănătății ca răspuns la pandemia COVID-19, informează Telegraph.md cu referire la moldpres.

Urmăriți-ne și pe Telegram!

Autoclavul este un echipament de decontaminare/sterilizare utilizat în activitatea de laborator. Cu ajutorul aburilor de înaltă presiune și a condițiilor specifice de temperatură, un autoclav sterilizează medii nutritive pentru cultivarea microorganismelor, ustensile și diverse consumabile și recipiente de laborator și decontaminează deșeurile contaminate sau potențial contaminate.

Cele 13 autoclave, în valoare de 116870 de dolari, vor asigura condițiile de biosecuritate în contextul gestionării deșeurilor infecțioase rezultate din activitatea de laborator, inclusiv cele implicate în diagnosticul infecției COVID-19. Astfel, prin dotarea cu autoclave va creste posibilitate decontaminării deșeurilor infecțioase, inclusiv potențial contaminate, în condiții de laborator, în scopul asigurării cerințelor de securitate biologică în conformitate cu recomandările naționale și internaționale în vigoare. Acestea corespund tehnologiilor moderne și de protecție a mediului înconjurător și a personalului la locul de lucru.

„Echiparea laboratoarelor cu autoclave va contribui esențial la sporirea securității și eficienței activității tuturor laboratoarelor din cadrul ANSP”, a estimat Nicolae Furtună, directorul Agenției Naționale pentru Sănătate Publică.

La rândul său, Igor Pokanevych, reprezentantul OMS în Republica Moldova, a explicat că „decontaminarea și sterilizarea echipamentelor și a instrumentelor de laborator este foarte importantă pentru funcționarea optimă a acestora”.

Acțiunile comune dintre OMS și USAID sunt concentrate pe cinci componente importante: laboratoare; supraveghere și răspuns rapid; managementul clinic și consolidarea sistemului de sănătate; prevenirea și controlul infecțiilor; comunicarea în situații de risc.

Totodată, OMS acordă suport tehnic Ministerului Sănătății, Muncii şi Protecției Sociale şi Agenției Naționale pentru Sănătate Publică în coordonarea şi monitorizarea acțiunilor de răspuns la COVID-19, elaborarea ghidurilor, recomandărilor tehnice în domenii precum supravegherea epidemiologică și răspunsul rapid la urgențe de sănătate publică, în managementul clinic și consolidarea sistemului de sănătate, prevenirea și controlul infecțiilor, comunicarea în situații de risc, instruirea lucrătorilor medicali.

loading...

Comments are closed.