Lăcustele amenință din nou culturile din Moldova. Autoritățile explică acțiunile ce trebuie întreprinse pentru combaterea lor

Pe teritoriul Republicii Moldova, lăcusta este cunoscută ca un dăunător solitar, întâlnit din iulie până în octombrie, iar daunele declanșate de insectă fiind sesizabile. Migrația în masă a lăcustelor este rezultatul înmulțirii excesive, care are loc, de obicei, în anii favorabili, cu primăveri secetoase, urmate de veri toride si uscate, cum este și în acest an.

Potrivit specialiștilor Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare (MAIA), este foarte greu de combătut lăcusta călătoare, atunci când se declanșează invaziile. Una dintre cele mai eficiente soluții de combatere este aplicarea insecticidelor de contact. „Tocmai de aceea, acele raioane unde anterior au fost depistate populații de lăcuste, trebuie supravegheate de către specialiștii în protecția plantelor, iar dacă situația ia amploare, trebuie intervenit urgent. Toate aceste măsuri sunt necesare pentru a menține sub control populațiile lăcustelor formate în stoluri, în caz contrar, sunt generate situații neplăcute în următorii ani (la fel cum s-a întâmplat în acest an în satul Copceac, UTA Găgăuzia, precum și în localitățile din raionul Taraclia, Vinogradovca și Cairaclia)”, explică experții MAIA.

În conformitate cu legislația Republicii Moldova, responsabili de măsuri fitosanitare, de protejare și prevenire a invaziei de insecte sunt operatorii din domeniul agroalimentar și autoritățile publice locale.

În scopul prevenirii și răspândirii organismelor dăunătoare, inclusiv a lăcustelor, legislația națională, prin prevederile art. 35 din Legea cu privire la protecția plantelor și la carantina fitosanitară, obligă persoanele fizice și juridice în domeniul protecției plantelor și al carantinei fitosanitare, în procesul de cultivare a plantelor, indiferent de tipul de proprietate și forma juridică de organizare, să efectueze cercetarea sistematică a semănăturilor și a plantațiilor.

La fel, este nevoie ca responsabilii să realizeze măsurile fitosanitare necesare în scopul prevenirii apariției și diseminării organismelor dăunătoare; să prezinte, la cererea specialiștilor Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor, informația necesară privitor la starea fitosanitară a terenurilor agricole, la derularea măsurilor de protecție și la aplicarea mijloacelor de protecție a plantelor; să creeze condiții pentru exercitarea fără obstacole a responsabilităților funcționale a inspectorilor și să informeze imediat, în cel mult șapte zile calendaristice, despre prezența neobișnuită a organismelor dăunătoare, despre simptome sau orice alte anomalii în dezvoltarea plantelor.

Totodată, pentru încălcarea regulilor de combatere a dăunătorilor de carantină, a agenților patogeni ai bolilor de plante și buruienilor, sunt prevăzute sancțiuni contravenționale, conform art. 189 din Codul contravențional al Republicii Moldova, care prevede amendă de la 24 la 50 de unități convenționale (o unitate convențională constituie 50 de lei) aplicată persoanei fizice și amendă de la 180 la 300 de unități convenționale aplicată persoanei cu funcție de răspundere.

În vara anului 2023, a fost semnalată prezența lăcustelor în stoluri în raioanele Sângerei, Șoldănești, Taraclia (lunca râului Prut) și Nisporeni, cu o populație numeroasă care a fost stopată cu tratamente chimice prin expunerea la insecticide.

Total
0
Shares
Total
0
Share