Proprietarul modestei vile de odihnă de la Vadul lui Vodă, de doar 60 de mii de euro (respectând cu strictețe filtrele de integritate ale PAS!), continuă fidel tradiția predecesorului său, Nicu Popescu – „expertul european al războiului civil din Transnistria”, absolventul MGIMO și discipolul diplomatic al lui Lavrov. Nu ne va surprinde deloc dacă șeful de la Externe, foarte departe de diplomația elementară, va apărea din nou, cum a mai făcut și în trecut, la „Primakovskie vstreci” de la ambasada Rusiei la Chișinău. „Diplomatul” Popșoi este un exemplu clar al incompetenței guvernării PAS. Nimic surprinzător: el face parte din „națiunea civică polietnică moldovenească”, promovată cu atâta ardoare de el și de liderul informal al PAS-ului și al statului.
A nu da replica adecvată acestui reprezentant maghiar al regimului criminal de la Kremlin este o lașitate crasă și o lipsă elementară de verticalitate politică și diplomatică, o lipsă de respect față de poporul eroic al Ucrainei, care ne asigură și nouă o pace fragilă. De aceea trimisul maghiar al Moscovei se comportă la noi ca și cum ar fi la Kremlin, având siguranța că nimeni din actualele autorități nu îi va reproșa nimic pentru narativele rusești debitate de el.
După atâta „integritate” diplomatică și morală, cred că acest individ se va descurca cel mai bine la administrarea vilei sale de odihnă de pe malul Nistrului, respectând în continuare filtrele de integritate ale partidului din care face parte.
Îmi amintesc de un caz similar, care s-a petrecut la una din reuniunile NATO de la Bruxelles. Reprezentantul Rusiei la NATO, mercenarul Dmitrii Rogozin, a atacat virulent Republica Moldova, acuzând-o că în 1992 a declanșat războiul etnic din Transnistria, la care el a fost participant. Fără a ezita, Ambasadorul nostru la NATO din acea perioadă, Mihai Gribincea, i-a întrerupt aberațiile, spunând ce s-a întâmplat în realitate. Chiar dacă Rogozin l-a amenințat că va trebui să plece la Chișinău, diplomatul nostru a continuat și a fost aplaudat de cei prezenți.
În aceasta constă diferența radicală între ceea ce am avut și ceea ce avem în prezent în diplomația noastră!
Iurie Reniță, ex-ambasador, fost deputat ACUM