Politic

Laundromat moldovenesc: Un colonel rus l-ar fi ajutat pe Usatîi să retragă 250 de milioane de dolari din Rusia

Pinterest LinkedIn Tumblr

Comitetul de anchetă investighează implicarea fostului ministru de Interne, colonelul Dmitry Zakharchenko, în spălarea a 250 de milioane de dolari din Rusia prin „Laundromat-ul moldovenesc”. Despre aceasta scrie presa rusă.

Potrivit anchetatorilor, retragerea banilor a fost realizată în interesul beneficiarilor grupului de companii „1520”. Zakharchenko ar fi oferit acoperire pentru această schemă frauduloasă.

Ancheta verifică, de asemenea, participarea omului de afaceri și politicianului moldovean Renato Usatîi la „laundromat”.

Beneficiarii grupului „1520” sunt acuzați că au dat mită (cel puțin 2 miliarde de ruble) fostului colonel al Direcției principale a Ministerului Afacerilor Interne pentru Securitatea Economică și Combaterea Corupției. Ancheta consideră că Zakharchenko a acționat de fapt ca șef al serviciului de securitate al grupului. În octombrie 2018, fostul coproprietar al „1520” Valery Markelov a fost reținut, iar în martie, un alt coproprietar al companiei, Boris Usherovich, a fost dat în căutare internațională.

Grupul de companii „1520” este angajat în proiectarea și construcția căilor ferate, este unul dintre cei mai mari contractori ai căilor ferate ruse. În 2018, proprietarii săi au ocupat primul loc în clasamentul „Regii ordinii de stat” de la Forbes.
Laundromat-ul moldovenesc – un sistem de spălare a banilor ruși prin băncile moldovenești. „Novaya Gazeta” a scris că din 2011 până în 2014, 22 de miliarde de dolari au fost retrase din Rusia prin Laundromat. Mai devreme a fost raportat că Marea Britanie investighează „1520” pentru participarea lor în „laundromat”.
loading...

Comments are closed.