Laureata premiului Nobel pentru literatură Svetlana Aleksievici a refuzat miercuri să răspundă întrebărilor anchetatorilor belaruşi

Laureata premiului Nobel pentru literatură Svetlana Aleksievici a refuzat miercuri să răspundă întrebărilor anchetatorilor belaruşi care au convocat-o în cadrul anchetei asupra “consiliului de coordonare” al opoziţiei, din care face parte, relatează AFP, sursă citată de Agerpres.

Acest “consiliu” a fost format de opoziţie pentru a promova o tranziţie de putere, în timp ce preşedintele Aleksandr Lukaşenko, aflat la putere din 1994, se confruntă cu o mişcare de contestare inedită de la alegerea sa controversată pe 9 august.

“Am recurs la dreptul meu de a nu depune mărturie împotriva mie însămi”, a explicat Svetlana Aleksievici, în vârstă de 72 de ani, în faţa presei, după ce a plecat de la comisia de anchetă.

“Nu mă simt vinovată de nimic”, a subliniat ea, dând asigurări că aşa-numitul “consiliu de coordonare” nu are decât “obiectivul de a consolida societatea”.

Scriitoarea, care a obţinut premiul Nobel în 2015, a declarat şi la sosirea la comisia de anchetă că acţiunea opozanţilor este “absolut legitimă”.

“Cred că trebuie să fim împreună, să nu cedăm (…) trebuie să obţinem o victorie datorită forţei spiritului nostru şi a convingerilor noastre”, a estimat Svetlana Aleksievici, avertizând împotriva oricărei “vărsări de sânge”.

Justiţia din Belarus a declanşat săptămâna trecută o acţiune penală împotriva “consiliului de coordonare”, acuzat de “apeluri la acţiune care urmăreau să aducă atingere securităţii naţionale”, încălcare a legii pasibilă de o pedeapsă între trei şi cinci ani de închisoare.

Doi alţi membri ai “consiliului”, Serghei Dilevski şi Olga Kovalkova, au fost condamnaţi marţi la zece zile de detenţie în legătură cu manifestaţia neautorizată de duminică, la care au participat aproape 100.000 de persoane la Minsk.

Protestatarii consideră frauduloase rezultatele scrutinului de la 9 august câştigat oficial de Lukaşenko cu 80% din voturi.

Total
0
Shares

Pentru abonare la canalul nostru de pe Telegram, click aici!

Total
0
Share